Datoria globală a atins nivelul record de 307.000 miliarde de dolari

Datoria globală a atins nivelul record de 307.000 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul doi din 2023 până nivelul record de 307.000 miliarde de dolari, în pofida majorării dobânzilor care au redus creditarea bancară, iar creșterea a fost condusă de piețe precum SUA și Japonia, se arată într-un raport al Institutului Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit celor mai recente estimări publicate marți de IIF, datoria mondială a crescut cu 10.000 de miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie și cu 100 miliarde de dolari în ultimul deceniu, scrie Agerpres.

Finalul unei epoci: Volvo oprește producția motoarelor diesel CITEȘTE ȘI Finalul unei epoci: Volvo oprește producția motoarelor diesel

Cea mai recentă majorare a dus la creșterea raportului datorie/PIB pentru al doilea trimestru consecutiv, la 336%. Înainte de 2023, raportul datorie/PIB a scăzut timp de șapte trimestre.

Creșterea economică mai lentă și evoluția prețurilor au afectat gradul de îndatorare la nivel mondial, se arată în raport.

"Creșterea bruscă a inflației a fost principalul factor care a dus la scăderea semnificativă a raportului datorie/PIB în ultimii doi ani. Presiunile asupra prețurilor și a salariilor se moderează, ne așteptăm ca până la finalul anului raportul datorie/PIB să depășească 337%", avertizează IIF.

Peste 80% din recenta majorare a datoriei a venit de la țările dezvoltate, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat de SUA, Japonia, Marea Britanie și Franța. În rândul statelor emergente, cel mai semnificativ avans a venit de la marile economii: China, India și Brazilia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
datorie
dolari