Deficitul de cont curent al Turciei, prognozat să atingă un nivel record

Deficitul de cont curent al Turciei, prognozat să atingă un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2022

Deficitul de cont curent al Turciei va atinge în iunie un nivel record de 3,4 miliarde de dolari, iar până la sfârșitul anului va ajunge la peste 40 de miliarde de dolari, în condițiile în care este accentuat de creșterea prețurilor energiei, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deficitul comercial, o componentă majoră a balanței contului curent, a crescut cu 184,5% în iunie, până la 8,17 miliarde de dolari, în principal din cauza facturii mari a importurilor de energie, relatează News.ro.

Într-un sondaj realizat de Reuters în rândul a 11 economiști, estimarea mediană a deficitului de cont curent în iunie a fost de 3,4 miliarde de dolari, prognozele variind de la 2,35 miliarde de dolari la 5,2 miliarde de dolari.

Ciucă: Rectificarea nu e finalizată pentru că nu am primit toate facturile compensate la energie pe aprilie. Vor fi bani pentru pentru investițiile oprite din cauza prețurilor CITEȘTE ȘI Ciucă: Rectificarea nu e finalizată pentru că nu am primit toate facturile compensate la energie pe aprilie. Vor fi bani pentru pentru investițiile oprite din cauza prețurilor

Pentru 2022, analiștii prognozează un deficit de 40,15 miliarde de dolari, cu un interval al previziunilor de 35 de miliarde - 51 de miliarde de dolari.

Economiștii și-au revizuit previziunile pentru deficitul din 2022 din cauza creșterii prețurilor energiei.

Prognoza medie a fost de 29 de miliarde de dolari în urmă cu cinci luni și de 40,30 de miliarde de dolari în sondajul de luna trecută.

Conform planului economic al președintelui Tayyip Erdogan, care prioritizează creșterea, exporturile și ocuparea forței de muncă, cu dobânzi scăzute, banca centrală și-a redus dobânda de politică monetară cu 5 puncte dprocentuale, din septembrie, declanșând o criză valutară care a făcut ca lira să se deprecieze cu 44% față de dolar anul trecut.

Erdogan s-a înțeles cu Putin ca Turcia să plătească gazele rusești în ruble CITEȘTE ȘI Erdogan s-a înțeles cu Putin ca Turcia să plătească gazele rusești în ruble

Guvernul spune că deficitul de cont curent al Turciei, care a fost de 14,9 miliarde de dolari anul trecut, se va transforma într-un excedent conform planului. Cu toate acestea, exportatorii turci revizuiesc în jos țintele pentru sfârșitul anului, într-o mișcare care ar putea deraia planurile guvernului, pe măsură ce comenzile noi scad, pe fondul semnelor de încetinire globală și a presiunii inflaționiste.

Banca centrală a Turciei este programată să anunțe datele contului curent din iunie la pe 11 august.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
deficit
cont
curent
nivel
record