Departamentul de Justiție trimite citații marilor bănci americane pentru informații privind împrumuturile de urgență destinate firmelor mici afectate de coronavirus

Departamentul de Justiție trimite citații marilor bănci americane pentru informații privind împrumuturile de urgență destinate firmelor mici afectate de coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2020

Departamentul de Justiție a trimis citații marilor bănci americane, pentru informații în cadrul unei ample investigații referitoare la posibile abuzuri legate de programul de împrumuturi de urgență în valoare de 660 de miliarde de dolari destinate firmelor mici afectate de epidemia de coronavirus, au declarat două persoane apropiate situației, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Citațiile trimise de către divizia de fraude a Departamentului de Justiție din Washington nu indică în mod obligatoriu existența unor nereguli din partea băncilor, dar vor amplifica îngrijorările tot mai mari în rândul instituțiilor financiare că riscă să fie ținta unei investigații federale referitoare la fraude legate de Programul de Protecție a Salariilor, scrie News.ro.

Programul permite firmelor mici afectate de pandemie să solicite băncilor împrumuturi garantate de guvern, care pot fi anulate dacă cel puțin 75% din sume sunt cheltuite pentru acoperirea costurilor cu salariile.

ULTIMA ORĂ Germania, cea mai mare economie europeană, a intrat în recesiune. Declinul din primul trimestru, cel mai abrupt din 2009 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Germania, cea mai mare economie europeană, a intrat în recesiune. Declinul din primul trimestru, cel mai abrupt din 2009

Autoritățile sunt îngrijorate că suma uriașă alocată a fost un magnet pentru fraude. Iar secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a avertizat că firmele prinse că au mințit în privința situației lor financiare și a numărului de angajați.

Datorită rolului major în procesarea împrumuturilor, băncile au date care pot oferi informații referitoare la fraude.

Citațiile de mare juriu permit procurorilor să obțină date financiare private și date personale și să audieze martori în cadrul unei anchete penale.

Cei care primesc astfel de citații nu sunt în mod obligatoriu subiecți ai unei investigații și pot avea calitatea de martori.

”În prezent nu considerăm că băncile sunt în mod sigur ținta” investigației, a spus una dintre surse, dar a adăugat că ”există îngrijorări că acest lucru va avea un efect de bumerang în următoarele șase luni pentru băncile care nu au luat măsuri suficiente.

O a treia persoană care cunoaște interacțiunile dintre bănci și Departamentul de Justiție a spus că agenția vrea să verifice datele băncilor pentru posibile delicte din partea împrumutaților.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a refuzat să comenteze.

Primele două surse au spus că citațiile au fost trimise băncilor mari, dar nu au date nume.

Potrivit datelor din industrie, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America și Wells Fargo se numără printre cele mai mari bănci participante la program.

Băncile au refuzat să comenteze.

viewscnt
Afla mai multe despre
departamentul de justiție
banci