Discuțiile despre Brexit cu înalți oficiali români, caracterizate drept "nesofisticate" într-un raport oficial al City of London

Discuțiile despre Brexit cu înalți oficiali români, caracterizate drept "nesofisticate" într-un raport oficial al City of London

Andrew Parmley, Lord Mayor al City of London, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Sursă foto: BNR

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 iul 2017

Discuțiile despre Brexit purtate recent la București de către Lordul Primar al City-ului londonez, puternicul district financiar al capitalei Regatului Unit, și de către reprezentantul special al City-ului pe lângă UE, cu înalți oficiali români, printre care guvernatorul BNR Mugur Isărescu, au fost caracterizate drept "nesofisticate" într-un raport prezentat Guvernului britanic, susține publicația britanică Daily Mail.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În România, cu Lordul Primar, conversația despre Brexit a fost amicală, dar nesofisticată. Franța a reprezentat opusul, în toate privințele. Spre lauda lor, francezii sunt onești în privința adevăratelor lor intenții, ceea ce face ca discuțiile cu ei să fie cu atât mai semnificative", se arată în raportul publicat de Daily Mail, redactat, potrivit sursei citate, de reprezentantul special al City of London pe lângă UE, Jeremy Browne, și adresat Guvernului britanic.

În vizita de la București, Browne a fost însoțit de către Lordul Primar al City of London, Andrew Parmley. Vizita lui Parmley în România a fost anunțată în premieră de către ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, pe 20 iunie, cu ocazia evenimentului Profit Growth Forum, organizat de Profit.ro cu sprijinul BNR. 

Conflict în Marea Chinei. Beijingul a trecut deja la amenințări! CITEȘTE ȘI Conflict în Marea Chinei. Beijingul a trecut deja la amenințări!

Pe 30 iunie, Browne și Parmley s-au întâlnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și au participat la conferința "The City of London as a financial centre after UK exit from EU", organizată la Banca Națională. Cuvântul de bun-venit și de deschidere a conferinței a fost rostit de către guvernatorul Isărescu.

“Vreau să cred că români tineri și deștepți pot să vină să lucreze în City-ul din Londra cu minime bariere birocratice de trecut. La fel, aș vrea să mă gândesc că și românii vor ura bun venit britanicilor aici. Drumul trebuie să rămână deschis în beneficiul ambelor părți. Este în interesul tuturor ca centrul cel mai important al Europei să continue să fie puternic și, chiar dacă vor dispărea niște locuri de muncă, care se vor duce la piața unică și vor pleca din Londra, este importat ca City-ul să nu resimtă alte efecte negative. Poate sună a clișeu, dar plecăm din Uniunea Europeană, nu plecăm din Europa”, a spus Andrew Parmley în cadrul conferinței. 

El a arătat că negocierile pentru Brexit vor fi foarte dificile, astfel că reprezentanții City-ul din Londra au identificat trei cerințe care să mențină sectorul serviciilor financiare puternic pentru Europa – deschiderea pentru oamenii talentați, realizarea unui acord cu UE pentru ca Londra să rămână aproape de partenerii din piața UE și negocierea unui aranjament de tranziție care să permită ca schimbările să se implementeze astfel încât să nu afecteze companiile și să nu existe șocuri pentru Uniune în piața de capital.

Trump îl numește pe Ty Cobb, un celebru avocat de la Washington, să reprezinte Casa Albă în dosarul rus CITEȘTE ȘI Trump îl numește pe Ty Cobb, un celebru avocat de la Washington, să reprezinte Casa Albă în dosarul rus

Anterior, pe 27 iunie, ambasada britanică a anunțat oficial vizita la București a Lordului Primar Andrew Parmley.

"Lord Mayor are programate întâlniri cu prim-ministrul României, cu ministrul de Finanțe, precum și cu guvernatorul Băncii Naționale. El va discuta și cu reprezentanți ai sectorului financiar autohton și ai Bursei de Valori București despre întărirea legăturilor financiare dintre Marea Britanie și România. Lord Mayor va participa și la câteva evenimente cu lideri din mediul de afaceri, pentru a discuta despre oferta The City în domeniul inovației, tehnologiilor financiare, securității cibernetice, conformității cu standarde internaționale etc", se arăta într-un comunicat al ambasadei.

În raportul despre care Daily Mail susține că a fost redactat de către reprezentantul special al City of London pe lângă UE, Jeremy Browne, pentru informarea cabinetului de la Londra, se arată că, din discuțiile purtate cu oficiali de la Paris, a rezultat că Franța urmărește un Brexit dur, care să submineze din temelii industria financiară britanică și City of London.

Sursă foto: Daily Mail

Sursă foto: Daily Mail

Pensii mai mari pentru romanii cu masterate CITEȘTE ȘI Pensii mai mari pentru romanii cu masterate

"Întâlnirea cu banca centrală a Franței a fost cea mai rea pe care am avut-o vreodată oriunde în UE. Susțin Brexitul cel mai dur posibil. Vor distrugere", se arată în document.

Aceeași sursă vorbește despre faptul că impunerea de condiții dure de ieșire din UE pentru Marea Britanie și pentru industria sa financiară este "un demers colectiv al întregii Franțe, care a devenit și mai frenetic și mai agresiv după alegerea lui Macron ca președinte".

"Sunt perfect transparenți în privința obiectivului lor: slăbirea Marii Britanii, degradarea continuă a City of London. (...) Este multă anxietate în alte state UE în privința felului agresiv în care francezii se manifestă, dar impulsurile lor distructive nu sunt ținute în frâu, iar alte țări din Uniune care își doresc relații de prietenie cu Marea Britanie și cu City of London sunt marginalizate", se subliniază în raport.

Încă din ianuarie anul acesta, autoritățile franceze au început să dea semnale că intenționează să ia măsuri prin care să atragă marile bănci și companii financiare internaționale să-și mute operațiunile de la Londra la Paris, după Brexit, în condițiile în care, cel mai probabil, Marea Britanie își va pierde accesul integral la piața comună a UE. În februarie 2016, înainte de referendumul pentru Brexit, când statele UE încercau să evite ieșirea Marii Britanii din UE,  Franța a făcut presiuni pentru reducerea concesiilor de reglementare oferite centrului financiar al țării, argumentând că City of London obține astfel avantaje incorecte, deși generează circa 10% din PIB-ul Regatului Unit.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
city of london
ue
mugur isarescu
franta
bnr