Dolarul a atins minimul ultimelor 33 de luni și riscă cel mai abrupt declin săptămânal din luna mai

Dolarul a atins minimul ultimelor 33 de luni și riscă cel mai abrupt declin săptămânal din luna mai
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 sep 2017

Dolarul a coborât vineri  la minimul ultimelor 33 de luni în raport cu un coș de valute și riscă să aibă cel mai abrupt declin săptămânal înregistrat de la jumătatea lunii mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ICE Dollar Index, care surprinde evoluția dolarului față de 6 valute relevante, a scăzut pe parcursul ședinței de astăzi cu până la 0,7%, atingând un minim de 90,99 dolari, cel mai redus nivel consemnat din 2 ianuarie 2015. Ulterior, indicele a recuperat ușor, dar este în continuare în scădere cu 0,35% față de joi, la 91,34 unități.

La nivel săptămânal, indicele se îndreaptă spre o scădere de până la 1,8%, cea mai bruscă consemnată de la jumătatea lunii mai, când moneda americană a pierdut circa 2,2% într-o săptămână.

Bursa se întoarce pe volume la minimele din luna iunie, adusă tot de stafia desființării Pilonului 2 de pensii. Brokerii speră că scăderea se oprește pe un suport tehnic CITEȘTE ȘI Bursa se întoarce pe volume la minimele din luna iunie, adusă tot de stafia desființării Pilonului 2 de pensii. Brokerii speră că scăderea se oprește pe un suport tehnic

Declinul abrupt al dolarului este provocat de teama lansării unei noi rachete intercontinentale de către Coreea de Nord. Totodată, uraganul Irma, caracterizat de specialiști ca “extrem de periculos”, se îndreaptă spre Florida, după ce a provocat distrugeri și decese  în Caraibe.

“Aversiunea la risc revine pe piețe în contextul în care investitorii se pregătesc pentru un weekend care ar putea aduce noi motive de îngrijorare în ceea ce privește relația tensionată dintre Statele Unite și Coreea de Nord”, afirmă Craig Erlam, analist de piață la Oanda, citat de MarketWatch.

În plus, euro își continuă ușor avansul față de dolar după ce s-a apreciat cu circa 0,9% ieri față de moneda americană.

 Moneda europeană a depășit joi 1,20 dolari pe unitate, crescând de la de la 1,1917 dolari în ședința de miercuri după ce președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat că detaliile legate de viitorul programului de relaxare cantitativă vor fi anunțate, cel mai probabil, luna viitoare.

Totodată, BCE a revizuit în urcare estimările privind creșterea economică din zona euro în acest an, de la 1,9% la 2,2%, citând efectul favorabil al măsurilor de politică monetară, care au susținut cererea internă.

Analiștii și investitorii așteaptă, în octombrie, anunțarea unor posibile măsuri de retragere treptată a programului de achiziții de active din zona euro începând de anul viitor. Programul de achiziții se ridică, în prezent, la o valoare de 60 miliarde euro pe lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
euro
coreea de nord
racheta
uragan
irma
euro
draghi