Dolarul crește, după cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu. Investitorii au însă motive de îngrijorare din cauza dificultății politicienilor de a ajunge la un acord pentru susținerea celei mai mari economii a lumii

Dolarul crește, după cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu. Investitorii au însă motive de îngrijorare din cauza dificultății politicienilor de a ajunge la un acord pentru susținerea celei mai mari economii a lumii
scris 3 aug 2020

Dolarul este în creștere luni față de un coș de valute importante, susținut de aglomerația de investitori pe piața plasamentelor pe termen scurt și de cererea pentru investiții sigure, după ce în iulie a consemnat cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu.

Indicele dolarului, care măsoară moneda americană față de un coș de valute, a scăzut în iulie cu peste 4%, aceasta fiind cea mai slabă evoluție lunară înregistrată din septembrie 2010. Indicele este în prezent cu 10% sub un maxim atins în luna martie.

VIDEO Samsung va lansa 5 gadgeturi noi pe 5 august CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung va lansa 5 gadgeturi noi pe 5 august

Analiștii atribuie declinul dolarului scăderii atractivității monedei americane ca plasament sigur, pe măsura redresării piețelor financiare, a așteptărilor privind continuarea relaxării politicii monetare a Rezervei Federale (Fed) și a lipsei unui acord între parlamentarii americani referitor la noi măsuri de stimulare fiscală. Un alt factor este scăderea randamentelor obligațiunilor Statelor Unite.

Plasamentele pe termen scurt în dolari ale investitorilor speculativi au urcat la 24,27 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel atins din august 2011, potrivit calculelor Reuters și datelor Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures pentru Mărfuri.

”De obicei apare întotdeauna ceva care afectează piețele globale în august, iar situația din acest an ar putea să nu fie diferită, având în vedere lista de  riscuri în creștere”, a declarat Viraj Patel, analist pentru piețe valutare și macro la nivel global la firma Arkera.

Indicele dolarului este în urcare cu 0,2%, dolarul fiind în creștere față de toate valutele din coșul valutar.

”Factorii care au condus la scăderea dolarului cu 10% față de vârful din marite încă există și anticipăm o mentalitate de vânzare după creșteri care se va dezvolta în august”, au afirmat analiști ai ING într-o notă adresată clienților.

”Ne concentrăm totodată pe Congresul SUA, unde a expirat ajutorul federal suplimentar pentru șomaj de 600 de dolari pe săptămână, iar părțile se contrazic pe forma fazei a patra a pachetului de sgimulare. Întârzierile ar putea perturba piețele activelorr, care au de obicei tendința să aibă probleme mai mari în august”, au mai scris aceștia.

Investitorii au motive de îngrijorare din cauza dificultății politicienilor de a ajunge la un acord pentru susținerea celei mai mari economii a lumii. După Germania, coronavirusul a aruncat și economia SUA în recesiune, cu o contracție record.

FOTO Prima seară în care terasele s-au închis la ora 23:00 în Centrul Vechi al Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Prima seară în care terasele s-au închis la ora 23:00 în Centrul Vechi al Capitalei

Creșterea deficitului bugetar din cauza cheltuielilor pentru finanțarea programului de stimulare a determinat agenția de evaluare financiară Fitch Ratings să își revizuiască pespectiva ratingului triplu A al SUA de la stabilă la negativă.

În schimb, perspectiva ratingului Uniunii Europene a fost modificată de Standard and Poor’s de la stabilă la pozitivă.

Încrederea în zona euro s-a îmbunătățit după ce liderii UE au convenit luna trecută înființarea unui fond de redresare în valoare de 750 de miliard de euro, în timp ce au decis să emită obligațiuni comune pentru a demonstra cooperarea regională.

Euro era tranzacționat luni dimineaa, la Londra, la 1,1763 dolar pe unitate, sub maximul ultimilor doi ani de 1,1908 dolari pe unitate atins săptămâna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
plasamente