După o perioadă tulbure, bitcoin a urcat cu peste 160%. Care sunt perspectivele

După o perioadă tulbure, bitcoin a urcat cu peste 160%. Care sunt perspectivele
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 dec 2023
Bitcoin a urcat cu peste 160% în 2023 și se tranzacționează, pe final de an, la un preț de peste 43.000 de dolari. Doar în decembrie, criptomoneda a crescut cu aproape 20%.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Deși cea mai populară monedă virtuală a crescut considerabil, cele mai profitabile pariuri pentru investitorii în domeniul criptomonedelor au fost pe piața bursieră.
 
Acțiunile Coinbase, MicroStrategy și Grayscale Bitcoin Trust, strâns legate de bitcoin, au depășit substanțial performanțele criptomonedei, crescând cu peste 300%. Bitcoin Marathon Digital a urcat cu 688%.
 
Nu numai că aceste acțiuni au depășit performanța bitcoin, dar au avut unele din cele mai mari câștiguri de pe întreaga piață bursieră americană. În rândul companiilor americane cotate la bursă, cu o valoare de piață de cel puțin 5 miliarde de dolari, cele patru acțiuni legate de bitcoin s-au numărat printre cele mai performante opt titluri, potrivit FactSet.

FOTO Gigantul Deutsche Bahn cumpără noi locomotive din România, devenind unul dintre cei mai mari clienți al Softronic din țară CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Deutsche Bahn cumpără noi locomotive din România, devenind unul dintre cei mai mari clienți al Softronic din țară

Boom-ul de pe piața cripto reprezintă o revenire majoră față de anul 2022, când prețurile monedelor virtuale s-au prăbușit, antrenând în cădere și acțiunile din domeniu. Anul 2022, marcat de prăbușiri ale unor fonduri de hedging, eșecuri ale creditorilor de criptomonede și pierderi paralizante la mineri, a atins cel mai tensionat punct în noiembrie, când bursa de criptomonede FTX s-a prăbușit.

Luna trecută, instanța l-a condamnat pe fodatorul FTX, Bankman-Fried, pentru șapte capete de acuzare. De asemenea, Changpeng Zhao, fondatorul bursei de criptomonede Binance, a pledat vinovat și a demisionat din funcția de director general al companiei, ca parte a unei înțelegeri de 4,3 miliarde de dolari cu Departamentul de Justiție. 
 
Unul dintre cele mai mari motoare pentru bitcoin în acest an a fost perspectiva încheierii ciclului de înăsprire monetară de către Rezerva Federală, care a stimulat apetitul pentru activele mai riscante.
 
Prețurile au fost susținute și de viitoarea operațiune de halving, care are loc o dată la patru ani și este programată pentru mai 2024. În cadrul procesului de halving, recompensa pentru minerit este înjumătățită, plafonând oferta de bitcoin.

În plus, prețurile au fost influențate puternic de posbilitatea aprobării primului ETF pe bitcoin spot (prețul la vedere al monedei).

Săptămâna aceasta, BlackRock a anunțat o nouă propunere de fond tranzacționat la bursă (ETF) pe bitcoin. Propunerea este cea de-a doua trimisă de BlackRock și ia în calcul cerințele suplimentare din partea autorităților de reglementare.  Noua propunere crește șansele ca cererea să fie acceptată. 

În pofida faptului că noua cerere a fost adaptată la cerințele SEC, consiliul de reglementare și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de manipulare a pieței și la siguranța investitorilor. Drept urmare, nu este încă limpede cum vor evolua lucrurile.

Mulți alți jucători, ca WisdomTree și Valkyrie, așteaptă aprobarea SEC pentru ETF-uri bitcoin spot, care ar putea veni în ianuarie.
 
"Pentru investitorii în ETF-uri, acesta ar fi cel mai bun produs de pe piață", a declarat Bryan Armour, director de cercetare la Morningstar, citat de CNBC. 
ULTIMA ORĂ Anca Dragu - numită guvernator al Băncii Centrale a Republicii Moldova. Cine a recomandat-o CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Anca Dragu - numită guvernator al Băncii Centrale a Republicii Moldova. Cine a recomandat-o

În prezent, investitorii în bitcoin din SUA au acces doar la ETF-uri pe contracte futures. În cazul în care SEC aprobă un ETF pe bitcoin spot, Armour anticipează o "aprobare în bloc", cu listări multiple de ETF-uri în aceeași zi. 

"Există o mulțime de semne că SEC ia mai în serios cel mai recente soicitări", explică analistul.
 
Unii investitori în criptomonede se așteaptă la o creștere a bitcoin în momentul aprobării, dar este de asemenea posibil ca prețul să scadă pe moment, dacă investitorii vând brusc pentru a încasa profiturile, a spus Armour.
viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
coinbase
etf bitcoin
aprobare etf
piata cripto
microstrategy
pret bitcoin