După planul de salvare a Credit Suisse, Banca Națională a Elveției revine la lupta împotriva inflației și majorează dobânda cheie

După planul de salvare a Credit Suisse, Banca Națională a Elveției revine la lupta împotriva inflației și majorează dobânda cheie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 mar 2023
Banca Națională a Elveției a majorat rata dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază, aducând-o la 1,5%.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
 
Înăsprirea monetară suplimentară a fost pusă în aplicare pentru a contracara "creșterea reînnoită a presiunilor inflaționiste", a precizat banca.
Alumil Rom Industry distribuie aproape întregul câștig din 2022 sub formă de dividende CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry distribuie aproape întregul câștig din 2022 sub formă de dividende

Instituția precizează că alte majorări nu pot fi excluse pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu. Este a patra majorare consecutivă, iar modificarea ratei dobânzii de politică monetară este în concordanță cu așteptările analiștilor.

Cea mai recentă majorare a ratei vine în condițiile în care inflația internă rămâne cu mult peste ținta Băncii Naționale a Elveției, care se situează între 0% și 2%.
 
Potrivit unei noi previziuni a Băncii Naționale a Elveției, inflația medie anuală va fi de 2,6% în 2023 și de 2% în 2024 și 2025, urmând ca la sfârșitul anului 2025 să se situeze la 2,1%.
 
Inflația elvețiană a crescut la 3,4% în februarie, în ritm anual, depășind așteptările analiștilor, deși este mult mai mică decât a altor economii europene.
Bani din elicoptere CITEȘTE ȘI Bani din elicoptere

Decizia de politică mpnetară vine la scurt timp după ce UBS a agreat în weekend preluarea Credit Suisse, într-o tranzacție intermediată de guvern pentru salvarea celui de-al doilea mare creditor elvețian.

Banca Națională a Elveției a promis un împrumut de până la 100 de miliarde de franci elvețieni (108 miliarde de dolari) pentru a sprijini preluarea.

Totodată, Banca Națională a Elveției a precizat că preluarea este o soluție agreată pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană într-o situație excepțională, și că va furniza lichidități substanțiale băncii rezultate în urma fuziunii, a anunțat insituția. 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
credit suisse
banca nationala a elvetiei
elvetia
banca centrala elvetia
dobanzi
decizie politica monetara
inflatie elvetia
dobanda elvetia
decizie banca elvetiei