După ce anul trecut a acordat un dividend-mamut, Rompetrol Well Services vizează acum o repartizare de cash cu randament de numai 1%

După ce anul trecut a acordat un dividend-mamut, Rompetrol Well Services vizează acum o repartizare de cash cu randament de numai 1%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mar 2023

Furnizorul de servicii petroliere Rompetrol Well Services are în vedere distruibuirea a peste 90% din profitul net al anului trecut sub formă de dividende, dar este departe de a aduce acționarilor randamentele de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul de Administrație al Rompetrol Well Services (PTR) a convocat pentru 26-27 aprilie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând distribuția, cu data plății 12 iulie, a unui dividend brut de 0,008805 lei/acțiune.

Aceasta înseamnă că 2,44 milioane lei din profitul net de 2,61 milioane lei din 2022 va pleca spre acționari, într-o rată de distribuție de 93,48%. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 1,78 milioane lei, ar urma să fie încasați de acționarul majoritar, compania KMG International înregistrată în Amsterdam și prin care grupul din Kazahstan KazMunaiGas controlează 73,01% din titlurile societății. Aproximativ 260.000 de lei ar urma să le revină finlandezilor de la fondurile KJK.

EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută

Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de pe bursă, de 0,5840 lei/acțiune, al titlurilor Rompetrol Well Services, dividendul conferă acționarilor un randament de 1,38%. Este departe de repartizarea de cash a anului precedent, de 47,54 milioane lei, respectiv un dividend agregat de 0,1709 lei/acțiune, care nu numai că a adus un randament cu 2 cifre, dar a permis și dublarea prețului acțiunilor față de minimele din martie atinse la exacerbarea vânzărilor pe bursa românească la declanșarea conflictului din Ucraina.

Practic, la acel moment, după încasarea de la acționarul majoritar a unei garanții în contul unei creanțe mai vechi și având în vedere și numerarul înregistrat anterior în sistem de „cash pooling”, compania avea o capitalizare bursieră apropiată de cash-ul din bilanț. Această asimetrie a pieței – în care investitorii puteau cumpăra gratis business-ul de servicii petroliere plătind cash pe cash – a fost semnalată de Profit.ro înainte de trendul ascendent adus de dividendele excepționale distribuite anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol well services
bvb
bursa
kmg international
kazahstan
petrol
kjk
dividende