După un an 2023 în care indicele BET a crescut cu o treime, bursa românească are un debut ezitant în 2024

După un an 2023 în care indicele BET a crescut cu o treime, bursa românească are un debut ezitant în 2024

Sursa foto: Faysalfarhan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 ian 2024

Prima sesiune de tranzacționare a anului a fost una „roșie”, cu lichiditate redusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de la Brsa de Valori București revin cu greu din vacanța de Anul Nou. Participarea a fost redusă în prima ședință de tranzacționare a anului, în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,76 milioane lei (6,18 milioane euro).

Impulsul a fost de vânzare, în acord cu mișcările debutului de an de pe marile burse ale lumii unde jucătorii au trecut la marcarea profiturilor aduse de escaladarea către noi maxime pentru mai mulți indici bursieri.

FOTO Hidroelectrica: Cine reprezintă acționarii minoritari în Consiliul de Supraveghere după listare CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica: Cine reprezintă acționarii minoritari în Consiliul de Supraveghere după listare

În top 10 al lichidității de la BVB, niciun simbol nu a avut închidere „pe verde”. Cea mai lichidă acțiune, cu transferuri de 6,99 milioane lei, cea a Băncii Transilvania (TLV), a suferit un recul de 1,48%, până la prețul de 23,90 lei/acțiune.

În aceeași direcție au mers și celelalte 2 acțiuni importante de pe segmentul financiar: -1,34%, până la prețul de 0,5160 lei/acțiune, pentru titurile Fondul Proprietatea (FP), ce au însumat schimburi de 3,06 milioane lei, și -0,33%, până la prețul de 17,86 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au adunat volume echivalente cu 2,56 milioane lei.

RCS Management va distribui dividende de 60 milioane lei. Digi Communications cedează partea din dividend către ceilalți acționari CITEȘTE ȘI RCS Management va distribui dividende de 60 milioane lei. Digi Communications cedează partea din dividend către ceilalți acționari

În linia deprecierilor medii, cu un declin de 1,31%, au fost titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,5670 lei/acțiune, o sesiune în care au întrunit o activitate de 3,25 milioane lei. Este o mișcare ce a cântărit în corecția de 0,91% a indicelui r4eprezentativ BET, care, însă, la nivelul de 15.231,29 de puncte, păstrează intactă secvența specifică trendului ascendent, conform teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, așa cum se vede pe graficul atașat.

După un an 2023 în care indicele BET a crescut cu o treime, bursa românească are un debut ezitant în 2024

Indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,85%, în apropiere de media pieței, tras în jos de scăderea cu 2,96%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, a titlurilor Electrica (EL), ce au cumulat tranzacții de 2,00 miliane lei, și de retragerea de 1,10%, până la prețul e 49,55 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz (SNG), ce au însumat transferuri de 1,65 milioane lei.

La același capitol, însă, sfidând direcția generală negativă a pieței, titlurile Hidroelectrica (H2O) au staționat la prețul de 128,00 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,04 milioane lei. Tot anorat în zona referinței de anul trecut a fost și indicele financiar BET-FI, ce a alunecat cu doar 0,06%, până la nivelul de 59.276,07 de puncte.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de unitățile de fond ale ETF-ului administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF) și de titlurile Digi Communications (DIGI) care au stagnat la prețul de 44,00 lei/acțiune care situează capitalizarea bursieră a companiei care deține operatorul RCS&RDS la 4,40 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica