Economia SUA a crescut pentru al 32-lea trimestru la finele anului trecut. Acțiunile americane se apreciază, însă dolarul își accelerează declinul

Economia SUA a crescut pentru al 32-lea trimestru la finele anului trecut. Acțiunile americane se apreciază, însă dolarul își accelerează declinul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 ian 2018

Economia SUA a avansat cu 2,6% în ultimul trimestru din 2017 comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, creștere ușor sub estimările analiștilor, însă suficient de robustă pentru ca sentimenul investitorilor legat de evoluția celei mai mari economii din lume să rămână pozitiv. Acțiunile americane se apreciază, însă dolarul își accelerează declinul față de principalele valute rivale.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Produsul intern brut al SUA a crescut pentru al 32-lea trimestru consecutiv în trimestrul al patrulea, dar ritmul de creștere a încetinit, de la un avans de 3,2% în precedentele trei luni. Economiștii consultați de MarketWatch estimau o creștere anuală de 3% pentru ultimele luni din 2017.

Consumul intern, “motorul” economiei americane, a avansat cu 3,8% în trimestul al patrulea, cea mai mare creștere din ultimii doi ani. Investițiile în locuințe noi au crescut cu 11,6%, iar cheltuielile companiilor cu echipamente s-au majorat cu 11,4%, potrivit datelor oficiale.

În optimismul legat de economie exprimat la Forumul de la Davos, își fac loc și angoasele investitorilor față de fragilitatea burselor. „Piețele sunt foarte periculoase”, spune șeful de la Allianz CITEȘTE ȘI În optimismul legat de economie exprimat la Forumul de la Davos, își fac loc și angoasele investitorilor față de fragilitatea burselor. „Piețele sunt foarte periculoase”, spune șeful de la Allianz

Variația stocurilor și adâncerea deficitului comercial au avut însă un efect negativ, contribuind la încetinirea economiei în ultima parte a anului trecut.

Bursa de pe Wall Street a deschis în urcare după publicarea datelor economice, iar indicii Dow Jones Industrial Average și S&P 500 se îndreaptă spre o nouă închidere la valori istorice. Dow Jones se apreciat cu 0,22% în debutul tranzacțiilor de vineri, S&P 500 cu 0,31%, iar Nasdaq Composite, al companiilor tech, cu 0,33%.

Dolarul și-a continuat însă deprecierea, discursul președintelui Donald Trump de la Davos și datele privind PIB neavând o influență pozitivă vizibilă. Traderii analizează încă două comentarii contradictorii referitoare la dolar venite în ultimele zile dinspre Casa Albă.

Soros spune că monedele virtuale sunt o bulă speculativă și nu pot fi considerate bani, dar laudă tehnologia blockchain, pe care o folosește în sprijinul migranților CITEȘTE ȘI Soros spune că monedele virtuale sunt o bulă speculativă și nu pot fi considerate bani, dar laudă tehnologia blockchain, pe care o folosește în sprijinul migranților

În primul discurs al unui președinte american la Forumul Economic de la Davor din ultimii ani, Trump a punctat că prețul acțiunilor a crescut puternic de când a preluat președinția SUA, iar somajul a scăzut la valori record. Trump a precizat că tăierile de taxe și reforma fiscală adoptate la finele anului trecut își produc deja efectul, mai multe corporații anunțând că vor majora salariile angajaților și vor repatria capitalul ținut în state cu un regim al taxelor blând.

Declarațiile lui Trump nu au înlăturat dilema investitorilor legată de poziția Casei Albe cu privire la dolar. La începutul săptămânii, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, le-a spus participanților la Davos că “un dolar slab este bun pentru comerț”, comentariul trimițând dolarul la minimul ultimilor trei ani față de valutele majore.

Mnuchin și-a nuanțat remarcile ulterior, după ce Trump a spus că vede un dolar puternic, zicând că acestea au fost interpretate greșit și că nu este împotriva unui dolar puternic.

ICE Dollar Index, indice ce evaluază evoluția dolarului în raport cu șase valute majore, inclusiv euro și lira sterlină, și-a extins scăderea la 0,5% după discursul lui Trump și datele privind creșterea economică, de la un declin de 0,3% anterior. În ultimele cinci zile, indicele a scăzut cu 1,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
economie
pib
crestere
trump
actiuni
dolar