Efigia suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia

Efigia suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2023

Efigia suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia, unde portretul reginei Elizabeth II va fi înlocuit pe noile bancnote de cinci dolari cu un design care onorează cultura indigenă, și nu cu efigia lui Charles III, a anunțat Banca Centrală a țării. Bancnota de cinci dolari este singura care prezintă în prezent efigia unui monarh britanic în Australia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezerva Bank of Australia a declarat că indigenii vor fi consultați cu privire la un nou design care „onorează cultura și istoria primilor australieni”, scrie Le Figaro.

Statul cheamă din nou românii să investească în TEZAUR. Ce dobânzi oferă CITEȘTE ȘI Statul cheamă din nou românii să investească în TEZAUR. Ce dobânzi oferă

Proiectarea și tipărirea noii bancnote va dura „câțiva ani”, a spus instituția. Bancnotele care poartă chipul reginei Elizabeth II deja aflate în circulație vor continua să fie folosite, scrie News.ro.

Moartea reginei Elizabeth II la 8 septembrie 2022 a fost marcată de o zi de doliu național în Australia, țară membră a Commonwealth-ului al cărei șef oficial de stat este regele Charles III, reprezentat de un guvernator general. Dar unele grupuri indigene au denunțat consecințele distructive ale colonizării britanice, cerând abolirea monarhiei.

"Gândiți-vă că un rege neales care ar trebui să figureze pe monedele noastre în locul șefilor și bătrânilor primelor națiuni și al australienilor proeminenți nu mai este justificat", a spus Craig Foster, președintele mișcării republicane din Australia.

Banca Centrală a declarat că decizia sa este susținută de guvernul laburist de centru-stânga al prim-ministrului Anthony Albanese, care este în favoarea unei posibile treceri către o republică australiană. Dispariția efigiei suveranilor a fost salutată de Mișcarea Republicană Australiană (ARM), care a subliniat că popoarele indigene au precedat colonizarea britanică cu 65.000 de ani.

Suveranii britanici au apărut pe bancnotele australiene din 1923 și până în 1953, anul încoronării reginei Elizabezh II, fiind prezenți pe toate denominările. Chipul reginei s-a aflat pe bancnota de o liră și pe cea de un dolar din 1966. Această primă bancnotă de un dolar conținea, de asemenea, imagini cu picturi rupestre aborigene și sculpturi și modele inspirate de o pictură cu scoarță a artistului indigen David Malangi Daymirringu.

Din 1992, australienii au putut să admire trăsăturile reginei pe bancnota de 5 dolari din polimer. În urmă cu trei luni, guvernatorul Băncii Centrale, Philip Lowe, a indicat că a început discuții cu guvernul pentru a afla dacă să renunțe la înlocuirea imaginii reginei cu un portret al regelui Charles III. 

viewscnt
Afla mai multe despre
australia
bani