Euro a urcat joi la maximul ultimelor trei luni față de dolar în urma anunțului BCE privind suplimentarea programului de stimulare. Bursele de acțiuni au scăzut

Euro a urcat joi la maximul ultimelor trei luni față de dolar în urma anunțului BCE privind suplimentarea programului de stimulare. Bursele de acțiuni au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2020

Euro a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni față de dolari, în urma anunțului Băncii Centrale Europene (BCE) referitor la extinderea programului de suplimentare a lichidităților, pentru a ajuta economiile afectate de pandemia de coronavirus, dar bursele internaționale au luat o pauză după creșterile din ultimele șapte zile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda unică europeană s-a apreciat pentru a opta ședință consecutiv, susținută de anunțul BCE provind suplimentarea achizițiilor de obligațiuni cu 600 de miliarde de euro, la 1,350 de miliarde de euro. Analiștii anticipau că programul va fi suplimentat cu 500 de miliarde de euro, scrie News.ro.

Euro a fost susținut și de programul Germaniei de susținere a economiei țării, în valoare de 130 de miliarde de euro.

ULTIMA ORĂ Crește garantarea de stat a creditelor pentru marile companii. O nouă categorie de companii, printre beneficiari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Crește garantarea de stat a creditelor pentru marile companii. O nouă categorie de companii, printre beneficiari

Astfel, euro s-a întărit cu 0,97%, la 1,1341 dolari pe unitate, în timp ce indicele dolarului a scăzut cu 0,646%.

Obligațiunile statelor din sudul Europei au crescut, iar randamentul obligațiunilor italiene pe termen de 10 ni a scăzut cu peste 0,15 puncte procentuale, la 1,38%, cel mai redus nivel atins de la sfârșitul lunii martie.

Randamentele obligațiunilor spaniole, portugheze și elene au scăzut la rândul lor, iar spreadul dintre randamentul obligațiunilor italiene și cele germane pe termen de zece ani fiind cel mai scăzut de la sfârșitul lunii martie, de cieca 1,7 puncte procentuale.

Acțiunile băncilor din zona euro au crescut în urma informației referitoare la suplimentarea programului de stimulare al BCE, dar bursele au scăzut în ansamblul lor, investitorii considerând că optimismul inițial al pieței este exagerat.

Indicele NYFANG, care include acțiunile companiilor de Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix și Alphabet, a atins un nou record istoric, dar ulterior a fost tranzacționat în scădere, ca și indicele Nasdaq.

Indicele global al acțiunilor a scăzut joi cu 0,1%, iar indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 0,72%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,6% cu  S&P 500 cu 0,9%, iar Nasdaw Composite cu 1,1%.

Bursa din New York a fost influențată negativ de date potrivit cărora exporturile SUA au consemnat o scădere record de 20,5% în aprilie, la cel mai redus nivel al ultimilor 10 ani.

Prețurile petrolului au evoluat în scădere joi, din cauza incertitudinilor legate de reducerea livrărilor de către principalii producători, dar și-au revenit spre sfârșitul tranzacțiilor.

Prețul petrolului de referință pe piața americană a urcat cu 0,08%, la 37,32 dolari pe baril, în timp ce cotația petrolului Brent a avansat cu 0,25%, la 39,89 dolari pe baril.

Prețul spot al aurului a urcat cu 1,2%, la 1.718,03 dolari uncia.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
euro
bursa