Euro a urcat la maximul ultimilor 2 ani după discursul optimist al președintelui BCE, care sugerează că retragerea programului actual de stimulare ar putea fi discutată în toamnă

Euro a urcat la maximul ultimilor 2 ani după discursul optimist al președintelui BCE, care sugerează că retragerea programului actual de stimulare ar putea fi discutată în toamnă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 iul 2017

Moneda euro a urcat astăzi la maximul ultimilor aproape 2 ani după ce președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat că economia urmează tendința dorită, ceea ce sugerează că viitorul programului actual de cumpărare de obligațiuni din zona euro, menit să stimuleze economia zonei euro și inflația, va fi discutat la una dintre ședințele viitoare al instituției, posibil în septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Euro a urcat până la 1,1658 dolari după comentariile lui Draghi, maximul din august 2015, în creștere cu peste 1% de la 1,1515 dolari  în ședința de miercuri. Înainte de discursul lui Draghi, euro era tranzacționat pentru 1,1492 dolari, sub închiderea de ieri. Euro și-a temperat ulterior avansul și este tranzacționat pentru circa 1,1635 dolari pe unitate.

BCE a menținut astăzi dobânda cheie la 0%, în linie cu estimările analiștilor, reiterând angajamentul pentru continuarea programului de achiziții lunare de active cel puțin până la finele anului.

Economiștii anticipează că o decizie oficială privind politica monetară pe care BCE o va adopta din 2018 va fi anunțată în septembrie, când va fi următoarea întâlnire a Consiliului Guvernatorilor și banca va publica noi proiecții economice.

EXCLUSIV Grupul german Ergo, controlat de gigantul Munich Re, va depune actele pentru licența de vânzare RCA în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul german Ergo, controlat de gigantul Munich Re, va depune actele pentru licența de vânzare RCA în România

Surse apropiate situației au declarat, pentru Bloomberg, că BCE analizează diferite opțiuni prin care ar putea retrage treptat programul actual de relaxare cantitativă începând de anul viitor.

“Asistăm, în sfârșit, la o revenire robustă și trebuie doar să așteptăm ca salariile și inflația să urmeze această tendință. Trebuie să fim persistenți, răbdători și prudenți pentru că încă nu am ajuns unde vrem”, a declarat Draghi astăzi, la o conferință de presă.

Draghi a sugerat și luna trecută că instituția se apropie de restrângerea programului monetar de stimulare, pe fondul intensificării activităților economice în zona euro. Șeful BCE a spus că politicile de stimulare au efect și vor fi retrase treptat, pe măsură că creșterea economică va accelera. Totuși, el a avertizat că orice fel de ajustare trebuie să aibă loc treptat și numai stunci când îmbunătățirea dinamicii va fi suficient de sigură.

viewscnt
Afla mai multe despre
draghi
bce
economie
euro
inflatie
politica monetara
dobanda
program