Eurohold și EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 milioane de euro

Eurohold și EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington DC, suma în litigiu depășind 500 de milioane de euro, au anunțat joi acționarii fostei Euroins.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Potrivit unui comunicat al Eurohold, litigiul a fost anunțat miercuri seara pe Bursa de Valori de la Sofia.

Eurohold și EIG au declanșat procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligațiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiții dintre Bulgaria și România, inclusiv obligația sa de a acorda un tratament corect și echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro, scrie Agerpres.

Cât costă Dacia Duster în Suedia și în vestul Europei. Țări cu prețuri mult peste România CITEȘTE ȘI Cât costă Dacia Duster în Suedia și în vestul Europei. Țări cu prețuri mult peste România

"Eurohold și EIG caută dreptate și despăgubiri pentru multiplele acțiuni ilegale ale autorităților române care au prejudiciat afacerile EIG în România și au distrus complet compania Euroins România, afectând întreaga piață de asigurări din România, cu efecte negative semnificative pentru asigurați și persoanele beneficiare ale asigurărilor", se spune în comunicat.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras în mod nejustificat licența Euroins România, susține compania. După cum a mai susținut Eurohold anterior, decizia autorității de reglementare a fost "arbitrară și discriminatorie, fiind în practică o expropriere ilegală a Euroins România printr-o încălcare flagrantă a dreptului UE și internațional". Decizia ilegală a ASF a provocat falimentul asigurătorului român în iunie 2023, distrugând operațiunile companiei, anterior lider în sectorul asigurărilor locale.

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold și EIG au trimis Guvernului României o Notificare de Litigiu, în care au solicitat soluționarea pe cale amiabilă a litigiului legat de cazul Euroins România, fără a aduce atingere dreptului grupului de a introduce o procedură de arbitraj. Guvernul României nu a folosit această opțiune.

"Așa cum am informat deja toate părțile interesate, ne vom proteja investițiile prin toate mijloacele legale. Statul român a decis să nu se intereseze de problemele pe care le-am ridicat noi. Mai mult, nici nu a încercat să discute subiectul acesta cu noi. În plus, autoritățile române au neglijat în totalitate propunerile noastre constructive de soluționare a litigiului și de a economisi daunele și costurile impuse de ASF cetățenilor romani prin revocarea ilegală a licenței Euroins România. Ca atare, următorul pas logic este să mergem mai departe cu procedura de arbitraj", a precizat Todor Danailov, director general al EIG.

Eurohold și EIG sunt consiliate în procedurile de arbitraj de firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, precum și de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari și mai importante firme de avocatură din Bulgaria.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic și financiar lider care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Este listată la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold deține Electrohold, un grup energetic lider din Bulgaria și proprietarul celui mai mare distribuitor, furnizor și comerciant de energie electrică din țară, care are 3.000 de angajați și deservește peste 3 milioane de consumatori. Eurohold deține, de asemenea, Euroins Insurance Group AD (EIG), un grup lider de asigurări din regiune, care operează în 11 țări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eurohold
euroins românia