EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta

EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta
Oana Osman
Oana Osman
scris 5 mai 2023

"Vom trimite înapoi la comisiile de specialitate proiectul pentru următoarele două săptămâni pentru noi amendamente care să înlocuiască obligația tuturor angajatorilor de a plăti salariile doar pe card, indiferent de preferințele angajaților, cu un drept al angajaților de a opta, dacă doresc, pentru încasarea prin mijloace electronice", a declarat, pentru Profit.ro, inițiatorul legii, deputatului PNL George-Cristian Tuță. Proiectul, aprobat cu unele modificări în Senat, ieșise din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și urma să intre în dezbaterea plenului deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Reîntoarcerea la comisiile de buget-finanțe și de industrii  se va face la cererea inițiatorilor, parlamentarii George-Cristian Tuță și Radu Oprea, care au solicitat acest lucru și au obținut acceptul liderilor în biroul permanent. "La comisia de buget finanțe va fi introdus amendament prin care să stabilească un drept al angajaților de a opta pentru plata pe card, în locul obligației angajatorilor de a plăti doar pe card din forma actuală. Proiectul va merge apoi din nou și la comisia de industrii pentru aprobare, înainte de plen", a precizat, pentru Profit.ro, George-Cristian Tuță. În cazul pensiilor, obligația încasării doar pe card pentru bătrânii care nu intră în categoria consumatorilor vulnerabili, definiți ca având venituri mai mici de 60% din salariul mediu brut pe economie (circa 4.000 de lei), prevăzută în forma inițială, a fost eliminată deja la Senat.

Deputatul PNL, cunoscut și pentru inițierea Legii care a instituit pe 11 aprilie Ziua Educației Financiare, antrenând numerose inițiative publice și private  de educație în jurul acelei date, spune că intențiile noului proiect de act normativ au vizat creșterea incluziunii financiare, urmărind în principal să aducă soluții pentru ca băncile să accepte oferirea de conturi de bază persoanelor fizice fără comisioane pentru un minim de servicii esențiale (emitere, închidere, administrare, consultare sold).

Incluziune financiară cu forța: Mamaie, leapădă-te de cash! CITEȘTE ȘI Incluziune financiară cu forța: Mamaie, leapădă-te de cash!

Instituirea, în compensare, a unei obligații pentru toti angajații, de la stat sau din privat, să încaseze salarii doar prin bănci, susținută de comunitatea bancară și de procesatori de carduri, a fost aprobată săptămâna aceasta în comisiile Camerei, deși a atras critici pentru încălcarea libertății de alegere între mijloace legale de plată și pentru alte situații problematice care pot apărea în aplicare. Inițiatorii legii nu doresc, însă, să atingă un scop bun - creșterea bancarizării - prin soluții ce pot crea alte probleme și reîntorc proiectul pentru amendamente care să remedieze din critici. Viitoarele modificări vor prevedea că angajații vor avea dreptul să ceară angajatorului să le plătească salariile pe card, dacă doresc acest lucru, iar angajatorii vor avea obligația să asigure și astfel de metode de plata doar dacă salariați le solicită. Interzicerea generalizată prin lege a posibilității plății în numerar a drepturilor salariale a fost abandonată și nu va mai intra în plenul Camerei.

Proiectul de lege, sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri, instituia inițial obligația ca plata veniturilor de natură salarială, a celor asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială să se facă doar prin mijloace de plată fără numerar, prin modificarea Legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

În Cameră au fost adoptate foarte multe amendamente care au eliminat mare parte din modificările aduse inițial la Senat, și despre care Profit.ro a scris anterior. De la încasarea salariilor doar în conturi bancare erau excluse doar persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, potrivit Legii 258/2017 – persoane cu venituri lunare care nu depășesc 60% din salariul mediu brut pe economie (stabilit la 6.789 de lei pentru acest an), adică aproximativ 4.073 lei..

Parlamentul pregătește interzicerea plății salariilor cu cash. Acuzații de excluziune financiară. MasterCard cere și obține respingerea unui amendament favorabil angajatorilor și angajaților CITEȘTE ȘI Parlamentul pregătește interzicerea plății salariilor cu cash. Acuzații de excluziune financiară. MasterCard cere și obține respingerea unui amendament favorabil angajatorilor și angajaților

O excepție generală fusese introdusă și pentru salariații din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională (Armată, Jandarmerie, Poliție, SRI și SIE).

Parlamentari ai opoziției au acuzat în cadrul dezbaterilor că, în forma respectivă, proiectul poate produce mai multă  excluziune financiară, decât incluziune, cum își propune.

”Partea aceea cu obligativitatea plății salariului pe card, unde iarăși se face același amalgam că toți românii sunt niște infractori, deși noi știm că sunt undeva la mai puțin de 1% din ei care fac nefăcute, acum vrem să reglementăm și să impunem o regulă pentru un domeniu întreg doar pentru câteva cazuri. Nu mi-e clar cum obligativitatea plății salariului pe card combate munca la negru. Cineva care plătește pe cineva la negru poate în continuare foarte bine să folosească cash-ul pentru a plăti diferența la negru, e partea aceea de muncă la gri”, a susuținut deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în guvernul PNL-USR.

Alți deputați au semnalat că nu toată populația are în apropiere unități bancare, iar problema accesului la o sursă de retragere a banilor nu a fost rezolvată de proiectul de lege. Opțiunea de cashback de la comercianți, care ar fi putut oferi numerar în zonele rurale, a rămas tot la nivel de opțiune (deși în forma de la Senat se instituia o obligație, la care s-a renunțat însă).

La vot picase și un amendament prin care angajatorii să poată opta pentru plata salariilor în limita a 4.000 de lei pentru fiecare salariat, după ce reprezentantul MasterCard, prezent la dezbateri în comisiile parlamentare, a arătat că nu susține o astfel de modificare deoarece ar limita sfera de aplicabilitate a legii cu o astfel de excepție care să permită, chiar limitat, dreptul oamenilor de a alege cum să își încaseze veniturile salariale.

Alte obiecții au  semnalat faptul că poate fi încălcat dreptul constituțional la muncă pentru persoane care nu și-ar mai putea încasa salariul deloc în cazul în care ar fi suspencte sau investigate pentru spălare de bani, deoarece băncile nu au voie să deschidă conturi pentru persoane în astfel de situații. 

Renunțarea la obligativitatea încasării salriilor doar pe card și înlocuirea prevederii din proiect cu un drept al angajatului de a opta pentru plata cash sau prin bancă, ar rezolva astfel de obiecții, consideră inițiatorii, care își vor asuma noi amendamente după reîntoarcerea proiectului la comisii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
card
george cristian tuta
interzicere cash