Firmele din zona euro s-au grăbit să acceseze împrumuturi de urgență, în primul trimestru din 2020

 Firmele din zona euro s-au grăbit să acceseze împrumuturi de urgență, în primul trimestru din 2020
scris 28 apr 2020

Băncile din zona euro au înregistrat în primul trimestru din 2020 o creștere a cererii pentru creditarea de urgență din partea clienților corporate și este posibil un avans suplimentar, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează economia, arată un studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Standardele de creditare, sau criteriile interne ale băncilor de aprobare a împrumuturilor, s-au înăsprit de asemenea dar deteriorarea a fost "redusă" față de cea înregistrată în timpul crizei financiare globale și apoi în timpul crizei datoriilor din zona euro, informează BCE.

Fondul de Pensii NN de la Pilonul II, cel mai mare investitor din piața românească de acțiuni, a intrat în acționariatul Digi. Entitatea nu participase la oferta publică în mai 2017 CITEȘTE ȘI Fondul de Pensii NN de la Pilonul II, cel mai mare investitor din piața românească de acțiuni, a intrat în acționariatul Digi. Entitatea nu participase la oferta publică în mai 2017

"Cererea de împrumuturi din partea firmelor sau atragerea de linii de creditare a crescut în primul trimestru din 2020, în urma necesităților companiilor pentru lichiditate de urgență. În trimestrul doi cererea pentru creditarea de urgență din partea întreprinderilor ar urma să sporească și mai mult", se arată în raportul BCE, scrie Agerpres.

Totuși, standardele de creditare pentru firme se vor atenua considerabil în trimestrul doi, datorită măsurilor adoptate de BCE și a garanțiilor guvernamentale.

În cazul gospodăriilor, standardele de creditare s-au înăsprit mai mult decât în cazul clienților corporate în primele trei luni din acest an și este așteptată o continuare a tendinței în trimestrul doi, prognozează BCE.

Studiul BCE a fost realizat în perioada 19 martie - 3 aprilie, în rândul a 144 de bănci.

Recent, BCE a anunțat un program de achiziții pentru sprijinirea economiei în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârșitul acestui an.

BCE vrea să se asigure că instituțiile financiare vor continua să crediteze economia, atât timp cât redresarea nu se va materializa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
bce