Fitch: Legea dării în plată va reprezenta, probabil, sfârșitul programului Prima Casă

Fitch: Legea dării în plată va reprezenta, probabil, sfârșitul programului Prima Casă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 mar 2016

Fitch Ratings consideră că proiectul de lege privind darea în plată reprezintă un risc pentru îmbunătățirea performanțelor din sectorul bancar românesc și ar putea duce la desființarea programului Prima Casă, potrivit unui raport publicat miercuri de agenția de evaluare financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Legea propusă, care permite debitorilor persoane fizice cu credite ipotecare să returneze băncilor imobilele în schimbul ștergerii datoriei, ar putea perturba îmbunătățirea performanțelor din sectorul bancar. În plus,  programul Prima Casă, principalul motor al creditării persoanelor fizice după criză, riscă să fie desființat. Impactul potențial este substanțial având în vedere că circa 20% din creditele retail au fost acordate prin acest program, de la lansarea din 2009. Proiectul ridică semne de întrebare în legătură cu aplicarea garanțiilor guvernamentale și va reprezenta, probabil, sfârșitul acestui program de succes", se arată în raport.

Coaliția pentru Dezvoltarea României: Proiectul legii privind darea în plată necesită îmbunătățiri radicale CITEȘTE ȘI Coaliția pentru Dezvoltarea României: Proiectul legii privind darea în plată necesită îmbunătățiri radicale

Agenția spune că perspectiva sectorului bancar românesc este stabilă, dar ar putea fi afectată de o eventuală deteriorare a calității activelor.

"Dacă prețul imobilelor va scădea, debitorii cu credite Prima Casă, în cazul cărora raportul dintre credit și valoarea proprietății (loan-to-value, LTV) este, de regulă, ridicat, ar putea deveni tentați de darea în plată", adaugă  reprezentanții Fitch.

Legea dării în plată, prin care debitorii persoane fizice pot închide creditul dacă cedează băncii imobilul ipotecat, se află la reexaminare în Parlament, după ce a fost retrimisă de Președinție. Legea a trecut de Senat, cu amendamentul că se va aplica doar consumatorilor, și doar pentru creditele de până la 150.000 de euro, garantate cu o locuință.

În dezbaterile din Senat a fost respins un amendament la proiectul Legii dării în plată prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garanții guvernamentale, cum ar fi "Prima Casă".

La începutul săptămânii, copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor susține, în dezbaterile din Camera Deputaților asupra Legii dării în plată, eliminarea plafonului privind creditele introdus în Senat, precum și exceptarea programului "Prima Casă" din prevederile acestei legi.

Bancherii au acuzat că legea se aplică și împrumuturilor în derulare și consideră că va afecta piața creditului ipotecar, pentru că băncile vor fi nevoite să crească avansul.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
prima casa
credite
banci
raiting
sector bancar