Fostul președinte Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, suspectat de lobby în favoarea Goldman Sachs într-o întâlnire cu Katainen

Fostul președinte Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, suspectat de lobby în favoarea Goldman Sachs într-o întâlnire cu Katainen
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2018

ONG-uri îl acuză pe fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso că și-a încălcat promisiunea de a nu face lobby pentru angajatorul său, Goldman Sachs, la o întâlnire, la Bruxelles, cu un vicepreședinte al actualei CE, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Domnul Barroso nu și-a respectat angajamentul de a nu face lobby în numele Goldman Sachs", l-a acuzat marți Alter-EU - o coaliție de ONG-uri specializate în lupta împotriva corupției -, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al Comisiei Alexander Italianer.

Angajarea portughezului, în 2016, de către banca americană, după ce acesta a condus zece ani CE (2004-2014), a provocat o polemică aprinsă, însă Comitetul Etic al CE, care i-a dezaprobat alegerea, a conchis că Barroso nu a încălcat regulile în vigoare, scrie News.ro.

Băncile prezente în SUA, amendate cu 243 miliarde dolari după izbucnirea crizei financiare CITEȘTE ȘI Băncile prezente în SUA, amendate cu 243 miliarde dolari după izbucnirea crizei financiare

”Angajamentul domnului Barroso de a nu face lobby în numele Goldman Sachs răspunde datoriei de integritate și discreție impuse de tratat”, a relevat această comisie în octombrie 2016.

”Eu nu am fost angajat ca să fac lobby în contul Goldman Sachs și nu am această intenție”, i-a scris cel vizat președintelui CE Jean-Claude Juncker.

Alter-EU apreciază însă că întâlnirea de la 25 octombrie 2017, într-un hotel din Bruxelles, a lui Barroso cu finlandezul Jyrki Katainen, care face parte din facțiunea cea mai liberală a Comisiei, constituie o activitate de lobby, iar cazul lui Barroso este necesar să fie examinat din nou de comitetul etic.

”Organismul ar trebui ca de această dată să efectueze o anchetă mai aprofundată asupra rolului domnului Barroso la Goldman Sachs și să evalueze dacă fostul președinte l-a indus pe președintele Juncker în eroare”, scriu ONG-urile.

Katainen a confirmat, într-o scrisoare, conținutul acestei întâlniri - consacrate în mod esențial unor ”chestiuni de apărare și comerț” -  tête-à-tête și de la care nu a luat notițe.

”La 24 de ore după această întâlnire, vicepreședintele Katainen a înscris această întâlnire (în registrul transparenei UE), potrivit procedurii”, a reacționat un purtător de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, într-un punct de presă cotidian.

El a ”urmat cu religiozitate parametrii legalității care se aplică”, a adăugat Schinas, fără să facă alt comentariu.

”De la începutul mandatului său, (Barroso) a refuat să reprezinte întreprinderea în cadrul vreunei interacțiuni cu funcționari sau reprezentanți oficiali ai UE”, a reacționat Goldman Sachs într-un comunicat.

Întâlniri ca cea cu Katainen au loc ”cu titlu personal”, a adăugat banca de investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
jose manuel barroso
goldman sachs