Germania respinge cererea pentru noi împrumuturi comune ale UE pentru contracararea crizei energetice

Germania respinge cererea pentru noi împrumuturi comune ale UE pentru contracararea crizei energetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 oct 2022

Cel mai important stat al Uniunii Europene nu vrea repetarea politicii din timpul crizei COVID când au fost contractate credite garantate la nivel comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner a respins ideea unor noi împrumuturi comune la nivelul Uniunii Europene, ca o modalitate pentru a răspunde la criza energetică prin care trece blocul comunitar, apreciind că este mai ieftin pentru statele membre individuale să se împrumute singure, având în vedere dobânzile mari la care se împrumută Comisia Europeană.

"Avantajul financiar pe care mizau odată Comisia și multe state membre, în vederea unor datorii comune europene, spre deosebire de emiterea de datorii pe baze naționale, nu mai există", a declarat Christian Lindner într-un interviu pentru Financial Times, preluat de Agerpres.

Finanțele vor să folosească granturi de miliarde de euro din PNRR pentru a asigura lichiditatea pe termen foarte scurt a Guvernului. Împrumuturile pe 1-2 săptămâni de la bănci ar fi reduse și statul ar economisi cam 50 milioane lei pe lună cu dobânzile CITEȘTE ȘI Finanțele vor să folosească granturi de miliarde de euro din PNRR pentru a asigura lichiditatea pe termen foarte scurt a Guvernului. Împrumuturile pe 1-2 săptămâni de la bănci ar fi reduse și statul ar economisi cam 50 milioane lei pe lună cu dobânzile

Opoziția exprimată de Christian Lindner față de ideea unor noi împrumuturi comune va alimenta tensiunile cu acele state membre care consideră că Germania a făcut mult prea puțin pentru un răspuns comun la o criză energetică ce amenință să arunce economia zonei euro în recesiune.

Oficialii de la Berlin sunt deja criticați pentru decizia lor de a lansa un program unilateral în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a reduce povara costurilor mari la energie pentru gospodăriile și firmele din Germania. În plus, la începutul lunii, cancelarul german, Olaf Scholz a acceptat cu reticență ideea unei plafonări a prețului gazelor în UE, chir dacă aceasta va include numeroase excepții și condiții preliminare.

Criza energetică declanșată de reducerea livrărilor de gaze rusești a declanșat o nouă dezbatere cu privire la necesitatea unor noi împrumuturi comune în UE, după ce blocul comunitar a lansat un program, fără precedent, de emisiuni de obligațiuni UE care a strâns 800 de miliarde de euro și a oferit sprijin statelor membre în perioada pandemiei. Recent, președinta CE, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea de a finanța noi proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, în condițiile în care UE vrea să își accelereze tranziția dinspre gazele rusești și să extindă capacitățile regenerabile. Fondul Monetar Internațional a venit la rândul său cu o propunere pentru o "capacitate fiscală" a UE, care să fie finanțată prin emiterea de obligațiuni comune și noi surse de venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
ue