Guvernul vrea să intre pe piața mondială a instrumentelor financiare derivate, pentru a reduce riscurile valutare și de dobândă ale datoriei publice

Guvernul vrea să intre pe piața mondială a instrumentelor financiare derivate, pentru a reduce riscurile valutare și de dobândă ale datoriei publice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 aug 2018

Ministerul Finanțelor vrea să încheie acorduri cu instituții financiare în baza cărora să deruleze, în numele statului, tranzacții cu instrumente financiare derivate, pentru acoperirea riscului valutar și a celui de dobândă aferente portofoliului datoriei publice guvernamentale, și intenționează să modifice legislația în vigoare pentru a putea face acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Ministerul de Finanțe vrea să reglementeze, astfel, posibilitatea de a încheia contracte de compensare și/sau de compensare cu clauză de exigibilitate imediată, cu instituții financiare și/sau cu entități înființate în acest scop de către instituțiile financiare. De asemenea, ministerul va fi autorizat să deruleze tranzacții cu instrumente financiare derivate, să încheie, în scopul derulării acestor tranzacții, contracte de compensare, precum și să depună și să primească colateral în cadrul acestor tranzacții.

Mai este interesant: După cum a scris Profit.ro, Guvernul ia în calcul apariția de "situații excepționale" în care să fie nevoit să intre în banii din privatizări pentru a plăti unele costuri ale datoriei de stat a României și vrea să reglementeze posibilitatea legală de a apela la această sursă de finanțare prin proiectul de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetului de stat pe anul acesta, pus recent în dezbatere publică.

"În prezent, pentru  reducerea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală nu se utilizează instrumente financiare derivate pentru reducerea expunerii la risc a portofoliului. Scopul utilizării operațiunilor cu instrumente financiare derivate este acela de a proteja expunerea portofoliului de datorie publică guvernamentală de fluctuațiile ratelor de dobandă și de pe piața valutară", se arată într-un document al ministerului.

Potrivit sursei citate, ministerul a beneficiat de asistență tehnică din partea Băncii Mondiale în implementarea  proiectului “Dezvoltarea capacității de administrare a datoriei publice guvernamentale prin utilizarea instrumentelor financiare derivate”. Pe baza documentelor elaborate de Banca Mondială și a instruirii teoretice și practice oferite de aceasta, MFP urmează să elaboreze cadrul procedural privind utilizarea instrumentelor financiare derivate, inclusiv în ceea ce privește încheierea acordurilor cadru de utilizare a derivatelor financiare, așa-numitele ISDA Master Derivative Agreements.

Guvernanții stimulează vânzările turoperatorilor pentru minivacanța de Sfânta Maria. Pledoarie pentru voucherele de vacanță CITEȘTE ȘI Guvernanții stimulează vânzările turoperatorilor pentru minivacanța de Sfânta Maria. Pledoarie pentru voucherele de vacanță

În baza acordurilor de tip ISDA Master Derivative Agreement încheiate cu instituții financiare, Ministerul Finanțelor Publice va putea utiliza instrumente financiare derivate în scopul atingerii unei structuri valutare considerate optime pentru portofoliul de datorie publică guvernamentală, pentru menținerea în limite rezonabile a riscurilor financiare (risc valutar, risc de rata de dobândă), în scopul limitării riscurilor cu datoria publică guvernamentală pe termen mediu și lung.

"Este necesară adoptarea unor măsuri pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, prin introducerea unor concepte noi, specifice instrumentelor financiare derivate, care să reflecte buna practică internațională în domeniul instrumentelor financiare derivate și un cadru legislativ clar, stabil, predictibil și coerent", arată ministerul.

Ministerul avertizează că nearmonizarea legislației privind datoria publică cu reglementările internaționale în domeniul instrumentelor financiare derivate, inclusiv în ceea ce privește încheierea de acorduri ISDA, poate conduce și la pierderea unor oportunități de finanțare favorabile existente pe piețele externe de capital, în valute altele decât euro, și care ar putea contribui la scăderea costului aferent datoriei publice guvernamentale și la minimizarea riscurilor asociate.

Primăria Capitalei alocă peste 1 miliard de lei din buget pentru acoperirea datoriilor și investițiilor ELCEN de către Compania Municipală Energetica CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei alocă peste 1 miliard de lei din buget pentru acoperirea datoriilor și investițiilor ELCEN de către Compania Municipală Energetica

Cele mai frecvent utilizate instrumente financiare derivate sunt swapurile valutare și cele pe rata dobânzii.

Ministerul de Finanțe vrea să reglementeze, astfel, posibilitatea de a încheia contracte de compensare și/sau de compensare cu clauză de exigibilitate imediată, cu instituții financiare și/sau cu entități înființate în acest scop de către instituțiile financiare. De asemenea, ministerul va fi autorizat să deruleze tranzacții cu instrumente financiare derivate, să încheie, în scopul derulării acestor tranzacții, contracte de compensare, precum și să depună și să primească colateral în cadrul acestor tranzacții.

Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate în urma efectuării operațiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, inclusiv a operațiunilor de administrare a pasivelor și a operațiunilor cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală în numele statului, vor reprezenta venituri, respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.

Guvernul vrea să intre pe piața mondială a instrumentelor financiare derivate, pentru a reduce riscurile valutare și de dobândă ale datoriei publice

Teodorovici, declarație surpriză: Dacă Guvernul aplică o măsură contrară interesului unor anumite companii din România și din lume, cine poate să creadă că acestea nu vor avea un interes să aducă în stradă câțiva instigatori? CITEȘTE ȘI Teodorovici, declarație surpriză: Dacă Guvernul aplică o măsură contrară interesului unor anumite companii din România și din lume, cine poate să creadă că acestea nu vor avea un interes să aducă în stradă câțiva instigatori?

După cum a scris Profit.ro, Guvernul ia în calcul apariția de "situații excepționale" în care să fie nevoit să intre în banii din privatizări pentru a plăti unele costuri ale datoriei de stat a României și vrea să reglementeze posibilitatea legală de a apela la această sursă de finanțare prin proiectul de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetului de stat pe anul acesta, pus recent în dezbatere publică.

"(...), în situații excepționale, Ministerul Finanțelor Publice poate utiliza sume din veniturile din privatizare pentru efectuarea plăților de dobânzi, comisioane și alte costuri aferente datoriei publice guvernamentale", prevede proiectul de rectificare bugetară.

Ulterior, însă, Executivul a realizat că, pentru ca aceste prevederi să poată fi aplicate legal, ele trebuie introduse mai întâi drept completări în norma de bază care reglementează împrumuturile de stat, respectiv în OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, lucru pe care Guvernul intenționează să-l facă în perioada următoare, prin același act normativ prin care se vrea legiferarea utilizării instrumentelor financiare derivate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
datoria publica
imprumuturi de stat
titluri de stat
bonduri
obligatiuni guvernamentale
risc de dobanda
risc valutar
imprumuturi valuta
instrumente financiare derivate
derivative
swap valutar
swap rata dobanzii
risc de credit
credite
credit guvernamental