IBM construiește o platformă blockchain destinată tranzacțiilor financiare ale IMM-urilor, pentru șapte bănci europene

IBM construiește o platformă blockchain destinată tranzacțiilor financiare ale IMM-urilor, pentru șapte bănci europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2017

IBM construiește o platformă blockchain, tehnologie care stă la baza monedei virtuale bitcoin, pentru șapte bănci europene mari, între care HSBC și Deutsche Bank, scopul fiind simplificarea operațiunilor de finanțare a relațiilor comerciale între companiile mici și mijlocii, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Activitățile financiare din cadrul relațiilor comerciale au fost identificate într-un sondaj efectuat de IBM și Economist Intelligence Unit în rândul băncilor ca fiind unul dintre principalele sectoare în care tehnologia blockchain poate avea un efect pozitiv, scrie News.ro.

Tehnologia blockchain oferă un sistem electronic de evidență și tranzacții care permite tuturor părților să urmărească documentația într-o rețea sigură și care nu necesită verificări din partea unor terți.

ANALIZĂ Piața asigurărilor a revenit pe plus în 2016, după 10 ani de pierderi CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Piața asigurărilor a revenit pe plus în 2016, după 10 ani de pierderi

Acest sistem contrastează cu procesele actuale, în care tranzacțiile comerciale implică păstrarea unor documente complicate și servicii internaționale de curierat, acestea sunt vulnerabile la falsificarea documentelor și pot avea nevoie de o lună pentru a fi finalizate.

”Vom avea o platformă care va aduce împreună cumpărătorii și vânzătorii, iar tranzacțiile comerciale vor fi transparente...din momentul în care este emis un ordin de cumpărare și până la plată”, a declarat Hubert Bdenoot, director general pentru operațiuni de finanțare a tranzacțiilor la KBC, una dintre băncile din consorțiu.

Primul serviciu care va fi disponibil pentru cumpărători și vânzători este finanțarea și acoperirea riscurilor, iar acesta va include un sistem de urmărire și tranzacționare, astfel încât cumpărătorii și vânzătorii să poată urmării transferul fizic al bunurilor”, a spus Bdenoot.

"Digital Trade Chain Consortium", din care mai fac parte Societe Generale, Natixis, Rabobank și Unicredit, vrea ca platforma să fie funcțională și disponibilă pentru companiile mixi și mijlocii până la sfârșitul acestui an.

”În Europa există peste 20 de milioane de firme mici și mijlocii, care asigură 85% dn locurile de muncă, așa că formează o parte esențială a economiei și orice le poate facilita dezvoltarea va ajuta foarte mult”, a spus Keith Bear, vicepreședinte pentru piețe financiare și director pentru blockchain la IBM.

Bdenoot a spus însă că noua platformă nu va revoluționa dintr-o dată piața.

”Nu cred că este ceva care va intra pe piață și dintr-o dată jumătate din IMM-uri vor fi pe platformă, nu cred că este realist”, a apreciat Bdenoot, care crede că este ceva care trebuie să crească.

viewscnt
Afla mai multe despre
ibm
tranzactii financiare
imm
deutsche bank
hsbc