Împrumuturile acordate de FMI țărilor cu probleme economice au atins un nivel record de 140 de miliarde de dolari

Împrumuturile acordate de FMI țărilor cu probleme economice au atins un nivel record de 140 de miliarde de dolari
scris 26 sep 2022

Împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internațional (FMI) țărilor cu probleme economice au atins la sfârșitul lunii august un nivel record de 140 de miliarde de dolari, deoarece instituția financiară se luptă cu crize simultane, care au împins cel puțin cinci țări în situații de incapacitate de plată, urmând ca alte state să ajungă în situații similare, relatează publicația Financial Times.

Pandemia de Covid-19, atacul Rusiei asupra Ucrainei și o creștere bruscă a ratelor dobânzilor la nivel global au forțat zeci de țări să solicite asistența FMI.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special CITEȘTE ȘI Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

O analiză a datelor FMI realizată de Financial Times arată că, la sfârșitul lunii august, volumul împrumuturilor acordate de fond se ridica la 140 de miliarde de dolari, în 44 de programe separate, scrie News.ro.

Cifra, care este așteaptă să crească și mai mult în lunile următoare, pe măsură ce costurile îndatorării devin mai mare, este deja mai mare decât valoarea creditelor existente la sfârșitul anului 2020 și 2021, când se aflau la maxime anuale record.

Experții prevăd că majorări suplimentare mari ale dobânzilor băncilor centrale pe principalele piețe vor crește costurile de împrumut în întreaga lume și vor risca să declanșeze o recesiune severă.

Potrivit unor analiști, capacitatea de creditare a FMI ar putea ajunge în curând la limită, deoarece țările sărace care sunt blocate pe piața internațională a datoriilor sunt forțate să apeleze la fond pentru sprijin.

Angajamentele totale ale FMI, inclusiv împrumuturile convenite, dar care nu au fost încă plătite, se ridică deja la peste 268 de miliarde de dolari.

Kevin Gallagher, de la Centrul pentru Politici de Dezvoltare Globală al Universității din Boston, a avertizat că ”doar atâtea țări” ar putea primi sprijin FMI fără ”să rupe bilanțul FMI”.

Editură amendată după apariția pe un forum a unei bazei de date a clienților CITEȘTE ȘI Editură amendată după apariția pe un forum a unei bazei de date a clienților

Gallagher este coautor al unui raport de săptămâna aceasta în care se avertizează că 55 dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu rambursări de datorii de 436 de miliarde de dolari între 2022 și 2028, cu aproximativ 61 de miliarde de dolari scadente anul acesta și în 2023 și aproape 70 de miliarde de dolari în 2024.

Fondul a minimizat îngrijorările.

Angajamentele sale totale reprezintă ”încă o fracțiune din [aproape] 1 miliard de dolari care ar putea fi disponibil”, a declarat Bikas Joshi, director în departamentul de strategie, politici și revizuire al FMI.

”Valoarea împrumuturilor crește proporțional cu riscurile mai mari cu care se confruntă țările care apelează la noi pentru sprijin”, a spus acesta.

FMI este în negocieri cu mai multe țări cu privire la pachete de sprijin care ar crește și mai mult angajamentele sale totale.

Zambia și Sri Lanka –care au intrat în situație de neplată în timpul pandemiei de Covid-19, împreună cu Liban, Rusia și Surinam, negociază cu FMI acorduri de salvare, ca parte a eforturilor de restructurare a datoriilor lor.

Ghana, Egipt și Tunisia sunt în discuții timpurii pentru un sprijin similar.

FMI a aprobat un ajutor de 1,1 miliarde de dolari pentru Pakistan la sfârșitul lunii august; Argentina urmează să primească 3,9 miliarde de dolari în următoarele câteva săptămâni, ca parte a programului său de 41 de miliarde de dolari.

În conformitate cu regulile FMI, țările membre pot primi de obicei doar sprijin egal cu până la 145% din cota lor la FMI sau din acțiunile lor, ceea ce este aproximativ în concordanță cu cota fiecărei țări în economia globală.

Acest lucru ar lăsa 370 de miliarde de dolari disponibile pentru țările cu venituri mici și medii, din capacitatea totală de creditare a FMI de aproximativ 940 de miliarde de dolari.

Dar această limită este adesea depășită. Pachetul de sprijin al Argentinei, aprobat în martie ca o restructurare a datoriilor contractate în programul de salvarea record de 50 de miliarde de dolari convenit cu FMI în 2018, este egal cu mai mult de 10 ori cota sa.

Analiștii băncii Goldman Sachs se așteaptă ca Egiptul să obțină în curând un pachet de finanțare de 15 miliarde de dolari, egal cu aproape de șase ori cota sa.

FMI face completări limitate la capacitatea sa de creditare. În mod tradițional, acordă împrumuturi din două facilități principale, așa-numitul cont de resurse generale și trustul pentru reducerea sărăciei și creștere, care acordă împrumuturi la rate mai mici ale dobânzii țărilor cu venituri mici.

Recent, Fondul a înființat un trust pentru reziliență și durabilitate, conceput pentru a ajuta țările să facă față dificultăților sistemice, cum ar fi schimbările climatice, despre care Joshi a spus că a primit angajamente de finanțare în valoare de 40 de miliarde de dolari, față de o țintă de 45 de miliarde de dolari.

O nouă facilitate pentru șocurilke alimentare, pentru a ajuta țările afectate de creșterea costurilor alimentelor, este probabil să fie aprobată de consiliul de administrație al FMI înainte de reuniunile sale anuale de luna viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
imprumuturi