Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la un nivel maxim al ultimelor patru luni

Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la un nivel maxim al ultimelor patru luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2016

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marți de la 0,81% până la 0,82% pe an, nivel maxim din 8 august, pe fondul creșterii randamentelor la titlurile de stat, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânxile la creditele variabile în lei, scrie News.ro.

Robor la 3 luni a fost cotat marți la 0,82% pe an, de la nivelul de 0,81% înregistrat în precedentele două ședințe. Anterior, între 7 și 15 decembrie, Robor la 3 luni s-a menținut la 0,80% pe an.

Robor la 6 luni as-a menținut marți la nivelul de vineri și luni, de 1,08% pe an, nivel maxim din 3 februarie.

Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

Scandinavii renunță tot mai mult la cash; ultima monetărie va fi închisă până la sfârșitul lunii decembrie CITEȘTE ȘI Scandinavii renunță tot mai mult la cash; ultima monetărie va fi închisă până la sfârșitul lunii decembrie

La ultima licitație de titluri de stat, de luni, Ministerul Finanțelor a luat cu împrumut doar 356 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunțat, de 800 milioane lei, la un randament mediu anual de 0,76%, în creștere semnificativă față de licitația precedentă pentru o scadență similară.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr