Iranul taie patru zerouri ale rialului și își schimbă numele monedei naționale în ”toman”

Iranul taie patru zerouri ale rialului și își schimbă numele monedei naționale în ”toman”
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2019

Iranul, afectat de sancțiunile americane, a aprobat miercuri un plan în vederea tăierii a patru zerouri ale rialului și schimbării numelui monedei naționale iraniene în ”toman”, o practică deja pusă în aplicare de către populație cu scopul de a facilita tranzacțiile și pe care Guvernul nu face astfel decât să o recunoască, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Cabinetul a aprobat astăzi (miercuri) un proiect de lege care prevede tăierea a patru zerouri ale monedei și de a face din «toman» moneda noastră națională”, a declarat pentru presă, la Teheran, un purtător de cuvânt al Guvernului, Ali Rabiei.

Rialul iranian se depreciază neîncetat de anul trecut, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Fed a redus dobânda de referință pentru prima dată din 2008. Tendință de declin a bursei americane. Cel mai tare dolar din ultimii 2 ani în raport cu euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a redus dobânda de referință pentru prima dată din 2008. Tendință de declin a bursei americane. Cel mai tare dolar din ultimii 2 ani în raport cu euro

Rata de schimb a rialului era, în urmă cu trei ani, 37.000 riali un dolar, însă anul trecut rialul se depreciase la 180.000 un dolar.

UN SUC DE FRUCTE, 200.000 DE RIALI

Această depreciere a avut loc după ce președintele american Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, reimpunerea sancțiunilor și sancțiuni noi.

Cozi s-au format atunci în fața caselor de schimb valutar, iar Guvernul a luat apoi măsuri dure, arestând valutiști fără licență și blocând conturile unor speculanți.

În prezent, cursul de schimb este de 120.000 de riali dolarul - în timp ce rata oficială de schimb este de 42.000 riali un dolar.

Acest lucru înseamnă că oamenii care nu au card bancar trebuie să transporte teancuri groase de bancnote pentru a-și face cele mai mici cumpărături zilnice. De exemplu, un suc de fructe costă în jur de 200.000 de riali.

CORESPONDENȚĂ din Viena - Treichl, Erste Group: Vom închide BCR Banca Pentru Locuințe dacă nu vom fi tratați cu respect. Depinde și de politicieni dacă vom continua CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ din Viena - Treichl, Erste Group: Vom închide BCR Banca Pentru Locuințe dacă nu vom fi tratați cu respect. Depinde și de politicieni dacă vom continua

În vederea simplificării tranzacțiilor, iranienii și-au denominat de mult timp moneda - tomanul - tăind un zero, un sistem care reprezintă o sursă de confuzie pentru vizitatorii străini.

Guvernul ține cont de această realitate, în acest nou text, care urmează să fie transmis Parlamentului în vederea unei aprobări definitive.

”Acest lucru va face moneda națională mai perfomantă” și ”va fi mai în linie cu uzul. Rialul nu este atât de folosit ca aceasta”, a declarat Ali Rabiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
toman
rial