Banca Transilvania, vedeta bursei. Instituția de credit atinge un nou record de capitalizare și aduce indicele BET pe un nou maxim post-criză

Banca Transilvania, vedeta bursei. Instituția de credit atinge un nou record de capitalizare și aduce indicele BET pe un nou maxim post-criză
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 iul 2019

Pe rulaje în creștere, titlurile Băncii Transilvania au avut un salt până la o valoare care conferă emitentului o valoare de piață record, de aproape 12,5 miliarde lei. Tras în sus de creșterea explozivă a acțiunilor OMV Petrom, și indicele cel mai important de la BVB a atins un nou maxim al ultimilor peste 10 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Explozie de preț la OMV Petrom (SNP) și creștere pe volume a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV). Sunt mișcările care au antrenat bursa pe un nou maxim post-criză după o corecție și o secvență de oscilații neconcludente pe volume mici. Aparenta letargie de vară a fost ruptă de o ședință cu activitate de tranzacționare sporită, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 57,56 milioane lei (12,16 milioane euro).

Peste jumătate din aceste transferuri au fost asigurate de schimburile însumând 30,36 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania, care au crescut cu 1,77%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră record de 12,45 miliarde lei (2,63 miliarde euro), practic cea mai valoroasă bancă românească.

Înțelegere: GSP Offshore, compania deținută de Gabriel Comănescu, a semnat un contract de 1 miliard de lei cu OMV Petrom CITEȘTE ȘI Înțelegere: GSP Offshore, compania deținută de Gabriel Comănescu, a semnat un contract de 1 miliard de lei cu OMV Petrom

La cumpăna dintre ani, pe fondul promovării taxei pe activele bancare, instituția de credit pierduse peste 1 miliard de euro față de vârful precedent de capitalizare. De mișcările extreme cel mai mult a profitat SIF Oltenia (SIF5), care a acumulat dețineri consistente în zona minimelor locale. Paradoxal, preș4edintele Tudor Ciurezu, cel care a făcut mutările cele mai inspirate din piața de capital românească are poziția sa amenințată la societatea din Craiova. ASF a dispus astăzi conducerii societății să dea curs unei solicitări de convocare a AGA venită din partea SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), pe ordinea de zi figurând revocarea lui Ciurezu.

Nou jucător: Producătorul alunelor și semințelor Elmas emite obligațiuni de 7 milioane lei pe care vrea să le listeze la BVB CITEȘTE ȘI Nou jucător: Producătorul alunelor și semințelor Elmas emite obligațiuni de 7 milioane lei pe care vrea să le listeze la BVB

Banca Transilvania nu este singura performeră a bursei românești din această zi. Titlurile OMV Petrom au fost catapultate pe maxime ale ultimilor aproape 5 ani, respectiv la prețul de 0,4170 lei/acțiune, de un salt de 5,84% survenit pe tranzacții de 7,15 milioane lei.

Cu procentaj important în structura inidicilor românești, acțiunile celei mai mari companii petroliere românești au tras în sus întreaga piață: +3,11% pentru indicele energetic BET-NG, +2,21% pentru indicele BET Plus și +2,32% pentru indicele BET care a închis la nivelul de 9.204,15 puncte, cel mai mare post-criză. Este o explozie a cotației după testarea cu succes, ca suport dinamic, a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), semnalată de Profit.ro și în zilele precedente.

Banca Transilvania, vedeta bursei. Instituția de credit atinge un nou record de capitalizare și aduce indicele BET pe un nou maxim post-criză

Bursa românească a beneficiat de un climat preponderent favorabil și în piețele financiare care prefigurau o prima tăiere de dobândă de la criza din 2007-2008 de către Rezerva Federală Americană. Chiar dacă tendința piețelor de acțiuni este de declin, iar indicele Dow Jones Average Industrial a coborât în zona pragului psihologic de 27.000 de puncte după anunțul băncii centrale a SUA care a preferat reducerea conservatoare de 0,25 puncte procentuale în detrimentul celei mai curajoase de 0,50 puncte procentuale, până la închiderea burselor europene evoluțiile au fost mixte așa cum o arată și tabloul Bloomberg: +0,12% indicele Euro Stoxx 50, -0,78% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,14% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,34% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,59% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,19% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,52% pentru indicele PX de la Praga.

Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companiei CITEȘTE ȘI Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companiei

La București, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 3,40%, până la prețul de 33,50 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,48 milioane lei, iar la același capitol energetic, titlurile Transgaz (TGN) au avansat cu 0,28%, până la prețul de 364,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,33 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,70%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

Confirmând interesul sporit din ultima perioadă, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au adunat și astăzi tranzacții de 2,91 milioane lei. Cotația a staționat pe nivelul de preț de 18,60 lei/acțiune al sesiunii precedente, unul inferior cu aproximativ o treime față de cel al ofertei publice de listare derulată în noiembrie 2018. Tot în staționare, la prețul de 32,00 lei/acțiune a închis și titlul unei alte companii dintre ultimele listate, cele ale MedLife (M), care au întrunit transferuri de 2,51 milioane lei.

Pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,94%, până la prețul de 13,66 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,69 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,93%, până la prețul de 1,0900 lei/acțiune, pe transferuri de 1,09 milioane lei, performanță care nu a fost de natură să tragă în sus indicele sectorial BET-FI, cu o creștere de 0,42%, mai mică de peste 5 ori față de media pieței, pentru o valoare de închidere de 40.087,56 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
spgera franchise