Iranul trece la denominarea monedei tăind 4 zerouri

Iranul trece la denominarea monedei tăind 4 zerouri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 ian 2019

Banca centrală din Iran, țară afectată den inflație puternică în anii trecuți, a anunâat că va realiza o operațiune de denominare a monedei naționale, rialul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După reînnoirea anul trecut a sancțiunilor aplicate de SUA pentru Iran, moneda națională din această țară, rialul, s-a prăbușit, iar acum autoritățile au în vedfere o mișcare de reparație parțială. Guvernatorul autorității de politică monetară a Iranului, Abdolnaser Hemmati, a anunțat o operațiune de denominare a rialului. „Un proiect de act normativ care să îndepărteze 4 zerouri de la moneda națională a fost prezentat ieri guvernului de către banca centrală și sper că această chestiune va fi soluționată cât mai curând posibil”, a declarat acesta potrivit agenției de știri iraniene IRNA, preluată de Reuters.

Propuneri pentru o denominare cu 4 zerouri a rialului au mai fost aduse în discuție din anul 2008 încoace, însă picajul de 60% din 2018 în raport cu dolarul SUA, pe fondul reinstituirii parțiale a sancțiunilor internaționmale, a făcut ca ideea să capete putere. Moneda națională se tranzacționează pe piața neagră la un nivel de 110.000 de riali pentru un dolar american.

Președintele SUA Donald Trump a denunțat anul trecut acordul cu Iranul încheiat de Administrația Obama și a solicitat presiune maximă pentru economia iraniană, astfel încât regimul de la Teheran să accepte condiții mai stricte cu privire la dezvoltarea proiectelor sale militare în domeniul balistic.

Slăbiciunea rialului a afectat încă și mai mult comerțul exterior al Iranului anul trecut, iar inflația a ajuns la o rată anualizată de 40% în noiembrie, punând presiune pe nivelul de trai al populației.

După aprobarea de către guvern, planul de demnominare a rialului are nevoie atât de un vot din partea Parlamentului, cât și de o sancțiune pozitivă din partea corpului clerical într-un stat care este declarat ca nefiind laic și în care autoritatea islamică are un cuvânt greu de spus.

viewscnt
Afla mai multe despre
rial
dolar
sua
iran
donald trump
inflatie
banca centrala