Iranul trece la denominarea monedei tăind 4 zerouri

Iranul trece la denominarea monedei tăind 4 zerouri
scris 6 ian 2019

Banca centrală din Iran, țară afectată den inflație puternică în anii trecuți, a anunâat că va realiza o operațiune de denominare a monedei naționale, rialul.

După reînnoirea anul trecut a sancțiunilor aplicate de SUA pentru Iran, moneda națională din această țară, rialul, s-a prăbușit, iar acum autoritățile au în vedfere o mișcare de reparație parțială. Guvernatorul autorității de politică monetară a Iranului, Abdolnaser Hemmati, a anunțat o operațiune de denominare a rialului. „Un proiect de act normativ care să îndepărteze 4 zerouri de la moneda națională a fost prezentat ieri guvernului de către banca centrală și sper că această chestiune va fi soluționată cât mai curând posibil”, a declarat acesta potrivit agenției de știri iraniene IRNA, preluată de Reuters.

Propuneri pentru o denominare cu 4 zerouri a rialului au mai fost aduse în discuție din anul 2008 încoace, însă picajul de 60% din 2018 în raport cu dolarul SUA, pe fondul reinstituirii parțiale a sancțiunilor internaționmale, a făcut ca ideea să capete putere. Moneda națională se tranzacționează pe piața neagră la un nivel de 110.000 de riali pentru un dolar american.

Președintele SUA Donald Trump a denunțat anul trecut acordul cu Iranul încheiat de Administrația Obama și a solicitat presiune maximă pentru economia iraniană, astfel încât regimul de la Teheran să accepte condiții mai stricte cu privire la dezvoltarea proiectelor sale militare în domeniul balistic.

Slăbiciunea rialului a afectat încă și mai mult comerțul exterior al Iranului anul trecut, iar inflația a ajuns la o rată anualizată de 40% în noiembrie, punând presiune pe nivelul de trai al populației.

După aprobarea de către guvern, planul de demnominare a rialului are nevoie atât de un vot din partea Parlamentului, cât și de o sancțiune pozitivă din partea corpului clerical într-un stat care este declarat ca nefiind laic și în care autoritatea islamică are un cuvânt greu de spus.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rial
dolar
sua
iran
donald trump
inflatie
banca centrala