Lira și euro au crescut puternic, dar acțiunile europene au scăzut pentru a doua zi

Lira și euro au crescut puternic, dar acțiunile europene au scăzut pentru a doua zi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 ian 2017

Lira sterlină și euro au crescut puternic marți în raport cu dolarul, după discursul premierului britanic referitor la strategia de Brexit, însă acțiunile principalelor companii europene au consemnat scăderi pentru a doua ședință consecutiv. Deloc surprinzător, multinaționalele din Marea Britanie, în frunte cu producătorul de tutun BAT, au consemnat printre cele mai mari pierderi, afectate de aprecierea lirei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda britanică a avut cea mai bună ședință de tranzacționare din ultimii 8 ani, în urma anunțului premierului Theresa May potrivit căruia acordul pentru ieșirea țării din UE va fi supus votului în Parlament. Lira a crescut cu peste 2,7% față de dolar, la 1,2373 unități.

Multe dintre companiile listate la Londra raportează rezultatele financiare în dolari și atrag o bună parte din venituri din străinătate, astfel că scăderea dolarului s-a reflectat în evoluția acțiunilor. Indicele FTSE 100 a coborât cu 1,5%, cel mai mare declin zilnic din 27 iunie, la câteva zile după referendumul la care britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană, potrivit MarketWatch. Declinul bursei londoneze a fost mult mai pronunțat decât cel înregistrat de indicele pan-european Stoxx Europe 600, care s-a depreciat cu 0,15%.

Marea Britanie va ieși din UE chiar dacă Parlamentul respinge termenii acordului – ministru CITEȘTE ȘI Marea Britanie va ieși din UE chiar dacă Parlamentul respinge termenii acordului – ministru

Acțiunile British American Tobacco (BAT), al doilea mare producător mondial de țigarete, au scăzut cu 4%. Grupul a anunțat astăzi că va prelua participația pe care nu o deține deja la rivalul american R.J. Reynolds Tobacco pentru 49,4 miliarde de dolari, tranzacție care va crea cel mai mare jucător pe piața de profil în funcție de capitalizare, în fața Philip Morris International. Imperial Brands, alt producător de tutun listat la Londra, a consemnat o depreciere de 3%, în timp ce BHP Billiton și Burberry au închis în scădere cu 2,9%, respectiv 2,8%.

Dolarul a pierdut teren și în raport cu euro, în condițiile în care Donald Trump a afirmat că moneda americană este prea puternică. În jurul orei 19:30, euro se tranzacționa la 1,0706 dolari, în urcare cu aproape 1% față de referință.

Pe alte piețe, indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt, a scăzut cu 0,1%, CAC 40, al pieței de la Paris, cu 0,5%, iar, la Madrid, IBEX 35 s-a depreciat cu 0,2%.

Acțiunile retailerului online Zalando, cu sediul la Berlin, s-au devalorizat cu aproape 6%, cea mai mare scădere din DAX 30 și Stoxx Europe 600, după rezultate sub așteptări în ultimul trimestru din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii