Litigiile post-criză ale băncilor europene le-ar putea costa peste 100 de miliarde de dolari la nivel global

Litigiile post-criză ale băncilor europene le-ar putea costa peste 100 de miliarde de dolari la nivel global
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2017

La un deceniu după criza financiară, băncile europene ar putea înregistra costuri de peste 100 de miliarde de dolari, provocate de litigiile legate de politicile incorecte derulate înainte de criza financiară declanșată în 2008, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Unele dintre aceste bănci mai au în perspectivă cazuri a căror închidere le-ar putea costa sume de ordinul miliardelor de dolari, scrie News.ro.

Băncile au cheltuit în ultimul deceniu cel puțin 81 de miliarde de dolari pentru a închide investigații care includ acuzații cum ar fi manipularea pieței, încălcarea unor sancțiuni și vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci, toxice, care au contribuit la declanșarea crizei financiare, arată datele obținute de Bloomberg.

Analiștii Bloomberg Intelligence spun că băncile cu cele mai mari costuri legate de litigii ar putea suporta costuri suplimentare în valoare de cel puțin 33 de miliarde de dolari numai în Statele Unite.

J.C. Flowers a cumpărat subsidiara din România a Piraeus Bank CITEȘTE ȘI J.C. Flowers a cumpărat subsidiara din România a Piraeus Bank

Cele mai mari costuri au putea proveni din partea investigațiilor Departamentului de Justiție din Statele Unite.

Unele bănci, între care se numără Royal Bank of Scotland Group și UBS Group, trebuie încă să încheie un acord în Statele Unite pentru închiderea unei investigații referitoare la rolul avut în vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci.

Investigațiile pe această temă, începute în timpul administrației Obama, au fost cele mai costisitoare pentru alte bănci cu operațiuni globale.

După aproape un an de la venirea la putere a administrației Trump, autoritățile americane au pregătit alte câteva cazuri împotriva băncilor, mărind dificultatea de a anticipa viitoarele costuri pentru închiderea litigiilor.

Reprezentanții băncilor au refuzat să comenteze.

Litigiile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, includ investigații referitoare la tranzacțiile cu Rusia și încălcări ale sancțiunilor, care ar putea costa peste 500 de milioane de dolari, iar investigațiile și procesele legate de practicile valutare ar putea costa peste 500 de milioane de dolari, estimează Elliott Stein, analist la Bloomberg Intelligence.

Cel mai mare risc pentru RBS este o investigație a Departamentului de Justiție legată de rolul avut în vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci, înainte de criza financiară din 2008, pentru care ar putea plăti 11 miliarde de dolari.

Credit Suisse va avea mai multe procese legate de aceste instrumente financiare, inclusiv unul în New York, în care ar putea plăti 300 de milioane de dolari, potrivit analizei Bloomberg Intelligence. Banca mai riscă procese legate de tranzacțiile valutare, operațiuni swap, dobânzi, unele obligațiuni și titluri ale Trezoreriei, care ar putea putea costa în total aproximativ 1 miliard de dolari.

BNP trebuie să se apere în SUA în procese și investigații legate de tranzacțiile valutare, operațiuni swap , manipularea dobânzilor, tranzacții cu metale și titluri ale Trezoreriei SUA.

UBS este anchetată de Departamentul de Justiție pentru operațiunile cu instrumente financiare garantate prin ipoteci, pentru care ar putea suporta costuri de până la 3,5 miliarde de dolari.

HSBC are în perspectivă o investigație legată de ipoteci, care ar putea fi închisă pentru 2,2 miliarde de dolari.

Barclays nu a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane privind vânzările de instrumente financiare garantate prin ipoteci și a fost dată în judecată. Dacă nu va fi încheiat un acord, riscă să suporte costuri de peste 5 miliarde de dolari. Banca britanică riscă și alte investigații și procese.

Riscurile de litigii ale Commerzbank în Statele Unite includ procese care ar putea costa banca germană peste 100 de milioane de dolari, dar suma ar putea fi compensată de alte cazuri în care Commerzbank este parte reclamantă.

Societe Generale este investigată de autoritățile americane în legătură cu încălcarea unor sancțiuni comerciale și a legii referitoare la darea de mită, cazuri care ar putea costa banca franceză peste 1 miliard de dolari.

Credit Agricole este ancheitată și ea, printre altele de manipularea dobânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
litigii
banci