Marea Britanie a pus în circulație primele bancnote din plastic, de cinci lire sterline

Marea Britanie a pus în circulație primele bancnote din plastic, de cinci lire sterline
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2016

Marea Britanie a pus în circulație marți bancnote noi de cinci lire sterline, din plastic, ce ar urma să fie mai sigure și mai rezistente, relatează Sky News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bancnotele, pe care este imprimat chipul lui Winston Churchill, nu se vor deteriora în mașina de spălat și sunt mai greu de falsificat, pentru că au elemente suplimentare de securitate, potrivit Băncii Angliei.

Fiecare bancnotă ar urma să aibă o durată de viață de circa cinci ani, de două ori și jumătate mai mult decât cele actuale, scrie News.ro.

“(Noul tip de bancnotă – n.r.) va rezista la mizerie și umezeală, va rămâne în stare bună mai mult timp (…). Folosirea polimerului înseamnă că poate rezista mai bine la îndoiri repetate în portofele sau buzunare și poate rezista și în mașina de spălat”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Autoritățile au avertizat, însă, că bancnotele nu pot fi călcate cu fierul, pentru că se deteriorează la temperaturi de peste 120 de grade Celsius.

Plafonul de garanții guvernamentale pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 milioane lei CITEȘTE ȘI Plafonul de garanții guvernamentale pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 milioane lei

Acestea sunt primele bancnote din plastic emise de banca centrală de la Londra, deși Scoția a folosit anterior polimerul în tipărirea de bani.

Banca Angliei va tipări în prima fază 440 de milioane de bancnote noi, în timp ce firmele vor începe să le retragă de pe piață pe cele vechi. De asemenea, populația va începe imediat să primească de la ATM-uri și ghișeele băncilor bancnote noi.

Bancnotele vechi de cinci lire sterline, pe care apărea Elizabeth Fry, vor fi folosite până în mai anul viitor.

Autoritățile britanice vor emite anul viitor și bancnote din plastic de 10 lire sterline, iar în 2020 vor fi scoase pe piață cele de 20 de lire sterline.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancnote din plastic
bancnota de cinci lire sterline