Nivelul de îndatorare al multinaționalelor a ajuns la un nou record

Nivelul de îndatorare al multinaționalelor a ajuns la un nou record
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Gradul de îndatorare al celor mai mari companii din lume este în creștere și a atins un nou record, dar creșterea ratelor dobânzilor le va face pe acestea să fie mai reticente în a se împrumuta, potrivit raportului anual al Janus Henderson publicat miercuri, transmite boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Îndatorarea panelului de 933 de companii din întreaga lume, (toate sectoarele, cu excepția sectorului financiar și imobiliar), s-a situat la 7.802 miliarde de dolari la 1 iunie 2023, a precizat managerul de active, cel mai ridicat nivel de la prima ediție a acestui raport, din 2014, arată G4Media.ro.

Peste un sfert din locurile de muncă sunt puse în pericol de inteligența artificială CITEȘTE ȘI Peste un sfert din locurile de muncă sunt puse în pericol de inteligența artificială

Aceasta reprezintă o creștere de 6,2% față de anul trecut.

Companiile din sectorul telecomunicațiilor rămân cele mai îndatorate, printre care Verizon (locul 1, 172 miliarde de dolari), At&T (locul 4, 154 miliarde de dolari), Deutsche Telekom (locul 5, 153 miliarde de dolari), Comcast (locul 6, 102 miliarde de dolari).

În schimb, profiturile colosale ale companiilor petroliere le-au permis să își reducă datoria la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 10 ani.

Administratorul de active se așteaptă ca acest stoc de datorii să scadă în următoarele luni.

„Costul în creștere al împrumuturilor și încetinirea activității economice ar trebui să încurajeze companiile să încerce să își ramburseze o parte din datorii”, potrivit Janus Henderson.

Însă, până în prezent, creșterea ratelor dobânzilor, pe care băncile centrale au declanșat-o pentru a reduce inflația, a avut un impact limitat asupra marilor companii, creșterea costurilor cu dobânzile fiind limitată la 5,3% la cursuri de schimb constante: companiile se împrumută pe piața obligațiunilor la rate fixe, ceea ce le protejează până când au nevoie să-și refinanțeze datoriile.

viewscnt
Afla mai multe despre
multinaționale
bani