Nou avertisment cu privire la izbucnirea unei crize financiare: riscuri mari de baloane speculative în piețe

Nou avertisment cu privire la izbucnirea unei crize financiare: riscuri mari de baloane speculative în piețe
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 sep 2017

Creșterea puternică a prețurilor activelor, alături de incertitudinile geopolitice și gradul ridicat de îndatorare publică și privată, pe fondul dobânzilor aflate la minime istorice, reprezintă riscuri majore pentru piețele financiare în a doua jumătate a anului, potrivit Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un nou avertisment asupra unei crize financiare apropiate vine să întregească “corul” investitorilor și bancherilor care încearcă să pregătească piețele pentru un nou șoc la nivel mondial (Profit.ro a scris în detaliu, exemple aici, aici și aici).

De data aceasta, avertismentul vine chiar de la Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), un organism independent al UE, al cărui scop declarat este de a asigura o mai bună protecție a investitorilor și de a promova stabilitatea și funcționarea corectă a piețelor financiare.

Șeful Deutsche Bank avertizează că apar noi bule speculative: BCE trebuie să pună capăt erei banilor ieftini în Europa CITEȘTE ȘI Șeful Deutsche Bank avertizează că apar noi bule speculative: BCE trebuie să pună capăt erei banilor ieftini în Europa

Într-un raport publicat marți, ESMA trage un semnal de alarmă asupra riscurilor “foarte ridicate” din Europa, generate de evenimentele geopolitice, de incertitudinea din jurul Brexitului și de evoluția economică, în condițiile în care creșterile înregistrate în ultimii ani rămân modeste și nu dau semne de sustanabilitate.

În Europa, cel mai mare risc continuă să fie legat de prețurile ridicate ale activelor, susține instituția.

“Riscurile pe piețele financiare și de credit, date de îngrijorările privind situația geopolitică, creșterea economică și nivelul datoriilor, rămân foarte ridicate, în timp ce riscurile referitoare la lichiditate și la posibilitatea unei contagiuni se mențin stabile, însă de asemenea ridicate. Perspectiva privind riscurile operaționale este acum negativă, din cauza creșterii temerilor privind securitatea cibernetică”, potrivit raportului.

Nou avertisment cu privire la izbucnirea unei crize financiare: riscuri mari de baloane speculative în piețe

La nivel mondial, principalele riscuri sunt generate de creșterile economice insuficient de robuste, de problemele structurale care afectează mai multe țări europene, creșterea îndatorării, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul gospodăriilor, incertitudinile geopolitice și politice și, mai ales, persistența evaluărilor ridicate ale prețurilor activelor.

Brexitul rămâne unul dintre cei mai importanți factori de risc politic, subliniază instituția.

Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

Opiniile ESMA coincid cu avertismentele din ultimele luni lansate de bancheri și analiști din întreaga lume.

Nu mai departe de săptămâna trecută, John Cryan, șeful Deutsche Bank, a îndemnat Banca Centrală Europeană (BCE) să încheie procesul de relaxare monetară, spunând că au apărut deja semne privind formarea de noi baloane speculative în sectorul imobiliar și pe piețele financiare.

“Piața de acțiuni pare să se miște doar într-o singură direcție. Vedem semne ale unor bule în tot mai multe părți ale pieței de capital, unde nu ne așteptam să le găsim”, potrivit lui Cryan.

viewscnt
Afla mai multe despre
esma
criza financiara
active
evaluare
balon speculativ
riscuri