Nu suntem pregătiți pentru pensionare. Cultura financiară de bază lipsește, iar unii chiar cred că la bătrânețe vor fi ajutați de roboți

Nu suntem pregătiți pentru pensionare. Cultura financiară de bază lipsește, iar unii chiar cred că la bătrânețe vor fi ajutați de roboți

La o privire in viitor, oamenilor li se pare că vor fi ajutați de roboți. Sursa foto: Dmytro Zinkevych / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iun 2018

La nivel mondial, cele mai multe persoane nu au cunoștințe de bază despre investiții și inflație, elemente care să-i ajute să acumuleze resursele necesare pentru perioada retragerii din activitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problema educației financiare scăzute este adesea adusp în discuție în opinia publică românească, însă adevărul este că lucrurile nu stau mai bine nici la nivel mondial. Un sondaj realizat în acest an de grupul financiar Aegon din Olanda și preluat de Bloomberg indică faptul că persoane chiar și din statele dezvoltate nu au cunoștințe de bază despre ce înseamnă investițiile și care este impactul erodării banilor prin inflație, elemente necesare pentru acumularea resurselor necesare pensionării.

Răspunsurile sunt șocant de naive. Spre exemplu, în China 20% dintre respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea dacă în ultima parte a vieții vor fi însoțiți de un robot. Chiar și în SUA 6% din americani cred că se vor bizui pe un droid, iar în Japonia procentajul este de 14%.

Nici măcar întrebarea banală despre diversificarea portofoliilor nu a reușit să strângă în proporție de peste 50% răspunsul corect. Nu mai puțin de 16% dintre respondenți au dat răspunsul greșit atunci când au fost întrebați dacă achiziția unei singure acțiuni poate oferi un randament mai sigur decât un fond mutual. 38% au răspuns că nu știu, și abia 46% au dat răspunsul bun, că un singur plasament este mai riscant decât unul diversificat.

Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta CITEȘTE ȘI Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta

Oamenii sunt, însă, preocupați de cum vor arăta bătrânețile lor. 49% dintre respondenți sunt îngrijorați de declinul sănătății lor, 41% se tem că vor rămâne fără bani, 34% sunt neliniștiți de faptul că ar putea să nu se mențină activi, iar 33% au frica de a nu se demenția. Perspectiva de a nu mai putea face ce-și doresc și ce le place îi preocupă pe 31% dintre participanții la sondaj, iar 28% dintre ei se tem de pierderea independenței.

Reducerea schemelor publice de pensionare este luată în calcul ca un risc însă este foarte disparată la nivel mondial. Dacă în SUA 26% dintre muncitori se gândesc la acest lucru, în Ungaria și Brazlia nu mai puțin de 53% din populație iau în considerare că statul va recurge la tăierea fondurilor pentru pensionari.

Dacă îngrijorările sunt pe măsură, în schimb cunoașterea asupra remediilor în vederea unei retrageri mai ușoare este deficitară. Autorii de la Aegon ai sondajului cu eșantioane de câte 1.000 de lucrători în fiecare țară spun că lumea este naivă sau chiar trăiește în negare. Mulți nu admit cât de mult vor trebui, de fapt, să muncească. Mulții încă apreciază că se vor putea pensiona la 65 de ani.

Soluția: Recomandarea celor de la Aegon este ca oamenii să-și îmbunătățească nivelul cunoștințelor finanicare. Cu cât vor conștientiza mai repede de ce resurse au nevoie pentru retragere, cu atât vor putea găsi mai rapid soluția. „Inacțiunea este adevăratul dușman”, conchid cei de la Aegon.

viewscnt
Afla mai multe despre
aegon
pensii
sua
china
ungaria
brazilia