Patria Bank a raportat pierderi de 19,01 milioane lei în primul trimestru al anului

Patria Bank a raportat pierderi de 19,01 milioane lei în primul trimestru al anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2018

Patria Bank, bancă rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica și fosta Patria Bank, a raportat pierderi de 19,01 milioane lei în primul trimestru al anului, arată rezultatele transmise Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Pierderea netă de 19 milioane lei denotă faptul că profitabilitatea băncii continuă să fie sub presiune, în principal datorită structurii sub-optimale a activelor din bilanțul băncii, unde surplusul semnificativ de lichiditate este investit în titluri de stat pe termen scurt, care, însă, generează venituri din dobânzi mai mici decât randamentele medii ale portofoliului de credite; acest rezultat net, previzionat în bugetul anual și influențat negativ de unele elemente nerecurente specifice trimestrului I, urmează însă să se aplatizeze în trimestrele următoare”, se arată raportul băncii.

Venitul total din exploatare de 30,9 milioane lei este în linie cu nivelul bugetat, iar față de aceeași perioadă a anului 2017 venitul net din dobânzi prezintă o ușoară scădere, din cauza unui nivel mai ridicat al veniturilor din ajustările de valoare justă înregistrate în trimestrul I 2017, arată oficialii Patria Bank.

Venitul net din comisioane înregistrează o creștere de 11% (500.000 lei), deși numărul de sucursale a fost redus cu 27 de unități în cursul anului 2017, scrie News.ro.

ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB CITEȘTE ȘI ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB

Cheltuielile operaționale, în sumă de 40,6 milioane lei, au înregistrat o scădere cu 1,1% față de trimestrul I al anului 2017, ca urmare a procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii și optimizării rețelei de unități teritoriale.

”Activitatea de creditare continuă trendul ascendent, portofoliul de credite înregistrând un avans de 4,2% (+ 56 milioane lei) față de sfârșitul anului 2017 și de 13,6% (+165 milioane lei) față de nivelul înregistrat la 31 martie 2017, consolidând astfel premisele revenirii creșterii veniturilor nete din dobânzi în teritoriu pozitiv în perioadele viitoare. În primul trimestru din 2018 planul de vânzări credite noi a fost realizat în proporție de 113% (reprezentând un volum de vânzări de 213 milioane lei)”, se menționează în raport.

Pe parcursul trimestrul I din acest an, banca a atras un număr de 640 clienți noi persoane juridice, activitatea de creditare pe segmentul persoane juridice (IMM, Agro și Micro) a generat 550 credite noi atât prin sucursalele băncii, cât și prin canalele alternative.

Patria Bank are o capitalizare de 312,29 milioane lei. Acționarul majoritar al băncii este EEAF Financial Services BV din Amsterdam, cu 76,2% din acțiuni, în timp ce Ilie Carabulea deține 10,8% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
bursa