Piața creditelor neperformante din Grecia atrage un interes mare din partea investitorilor

Piața creditelor neperformante din Grecia atrage un interes mare din partea investitorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2016

Liberalizarea vânzărilor de credite neperformante în Grecia a atras interesul unui număr mare de companii, atât de pe piața elenă cât și din străinătate, care se pregătesc să ceară licențe din partea Băncii Greciei, relatează Kathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Între timp, bănci elene și companii străine au început să caute și să angajeze personal care să lucreze în acest domeniu, creând locuri de muncă în timp ce la nivelul sectorului bancar numărul de angajați este în scădere, scrie News.ro

Alpha Bank va forma un consorțiu cu Aktua Soluciones Financieras și vrea să recruteze personal cu funcții executive. Evoluții similare au loc la alte bănci elene care au deja licențe de operare pe piața creditelor neperformante.

Eurobank, de exemplu, vrea să obțină o cotă mare pe piața de profil.

În afară de Aktua, alte câteva fonduri mai de investiții sunt interesate să intre pe piața împrumuturilor problematice. Între aceste se află Kaican din Marea Britanie, fondul american Apollo, direct sau prin subsidiare, și fondul spaniol Altamira, interesat probabil de piața creditelor pentru companii.

Companii locale specializate în recuperarea datoriilor, precum Kyklos, Mellon  și Matrix, analizează formarea unor consorții pe piața administrării creditelor neperformante, pentru că nu vor ca piața lor să scadă în favoarea unor companii străine.

Între jucătorii mari care negociază cu băncile elene o posibilă colaborare pe segmentul creditelor pentru companii se află Kohlberg Kravis Roberts (KKR), LoneStar, Fortress, Oaktree Capital și Blackstone.

Credit M este deja prezent în Grecia, administrând o parte din portofoliul de credite de consum și de carduri inactive al Citigroup, vândut la începutul anului 2014.

Statul s-a împrumutat pe patru ani de la bănci cu 600 milioane lei, la o dobândă medie de 2,14% CITEȘTE ȘI Statul s-a împrumutat pe patru ani de la bănci cu 600 milioane lei, la o dobândă medie de 2,14%

În condițiile în care companiile considerate viabile vor negocia refinanțarea creditelor neperformante, băncile străine sunt interesate să participe. Două dintre acestea sunt Barclays și BNP Paribas, potrivit unor surse.

În plus firme de avocatură, consultanță și pînă la call centere se vor implica pe piața secundară a creditelor neperformante.

Peste 100 de companii au participat la un eveniment organizat în urmă cu câteva zile de Banca Greciei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pe tema vânzării creditelor neperformante.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
grecia