La 11 zile de la delistare, Metav București, controlată de firme din zona oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu, are incendiu în incinta parcului. Pentru unii acționari este un prilej să facă bani. Alți investitori vorbesc despre un „blestem”

La 11 zile de la delistare, Metav București, controlată de firme din zona oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu, are incendiu în incinta parcului. Pentru unii acționari este un prilej să facă bani. Alți investitori vorbesc despre un „blestem”

Sursa foto: news.ro

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 aug 2019

Un incendiu a izbucnit la o hală în incinta complexului Metav Business Park, deținut de firma Metav SA București, cu o valoare de piață de aproximativ 35 milioane de euro. Societatea fusese delistată de pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București cu numai 11 zile înainte. Acționarii minoritari încă mai pot lua bani de la societatea care se confruntă cu incendiul, în baza unei oferte de retragere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Incendiul de azi din zona Băneasa a fost la un pas de a fi chiar în curtea pieței bursiere românești. Societatea care operează complexul Metav Business Park a fost delistată de la BVB pe 19 august, după ce acționarii majoritari din zona oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu au inițiat o ofertă de retragere pentru puținii acționari minoritari rămași în firmă.

Metav București, listată ani de zile pe piața Rasdaq și apoi pe sistemul alternativ de tranzacțiionare AeRO al Bursei de Valori București cu simbolul de tranzacționare METV, a primit pe data de 13 august avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a fi retrasă de la tranzacționare, la solicitarea acționarului majoritar Meteor Investiții Mobiliare SA și a persoanelor cu care acționează concertat. Încercarea Profit.ro de a contacta compania a eșuat. Pompierii dăduseră ordin de evacuare din incinta parcului industrial.

Tudor Ciurezu (SIF Oltenia): Programul de răscumpărări, amânat urmare a șicanelor SIF Banat Crișana și ASF. „Nu ne lasă să lucrăm!” CITEȘTE ȘI Tudor Ciurezu (SIF Oltenia): Programul de răscumpărări, amânat urmare a șicanelor SIF Banat Crișana și ASF. „Nu ne lasă să lucrăm!”

La ultima raportare pentru bursă, Meteor avea o participație de 75,25% din acțiunile Metav, în timp ce 18,99% reprezentau o deținere a firmei Alverley Investment Limited înregistrată în Cipru, de asemenea, vehicul de investiții al oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu, ultimul retras la Londra după ce a primit o condamnare într-o instanță românească într-un caz care nu privește Metav.

Blestem

„Parcă e un blestem pentru ăștia”, a declarat pentru Profit.ro un investitor de portofoliu cu dețineri relevante la BVB și care a fost scos din acționariatul Metav. Își amintește că și la Prefabricate Vest, firmă unde s-a produs o explozie care a făcut victime omenești, a avut parte de o delistare în anul 2005, derulată în condițiile unui tratament pe care îl consideră ostil pentru minoritari.

Delistată acum 11 zile, Metav avea acțiunile suspendate de la tranzacționare în vederea acestei operațiuni tehnice încă din 26 iunie.

O pușculiță este deschisă la Metav

Paradox bursier. Poți face bani dintr-o firmă care arde. Flăcările au ajuns în incinta Metav aduc inerente pagube, dar sunt și în măsură să ridice gradul de atenție al acționarilor minoritari - prin mediatizarea incidentului - care pot obține încă bani din acest business. Acționarii majoritari au pe masă o propunere în care oferă 11,8584 lei/acțiune celorlalți acționari existenți. Banii sunt disponibili pentru acționari într-un cont de tip escrow la Alpha Bank, de unde pot fi ridicați în următorii 3 ani. Ultimul preț oferit situează valoarea de piață a companiei la 167,92 milioane lei (35,50 milioane euro).

În vederea delistării, compania Meteor Investiții Mobiliare SA a derulat, în perioada 3-16 mai, o ofertă publică de cumpărare intermediată de SSIF Alpha Finance. În cadrul operațiunii, care a avut un preț de 10,00 lei/acțiune, au fost subscrise numai 513 acțiuni, pentru care ofertantul a plătit 5.130 de lei. La prețul de 10,00 lei/acțiune ieșise din acționariat și SIF Muntenia (SIF4), care deținuse o participație de 27,78% din capitalul social al emitentului. În urma acestei oferte de pe bursă, ofertanții au ajuns să concentreze 98,62% din acțiunile Metav, peste pragul de 95% care conform legislației actuale permite delistarea de la bursă.

Grupul de afaceri ale firmei care-și leagă numele de incendiul de astăzi a adus și pe piața reglementată de la BVB un emitent. Sphera Franchise Group (SFG), compania care deține și operează de alimentație puiblică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, a fost listată în luna noiembrie a anului 2019, iar în prezent se tranzacționează pe bursă la cotațiii cu aproximativ o treime sub prețul de listare de 29,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
metav
sif muntenia
puiu popoviciu
radu dimofte
alpha finance
sphera
kfc