Acord major între SUA și China în domeniul auditului, într-o dispută care risca să scoată companiile chineze de pe Wall Street

Acord major între SUA și China în domeniul auditului, într-o dispută care risca să scoată companiile chineze de pe Wall Street
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2022

Beijingul și Washingtonul au făcut vineri un pas major pentru a pune capăt unei dispute care amenința să scoată companiile chineze, inclusiv Alibaba, de pe bursele din SUA, semnând un pact pentru a permite autorităților de reglementare din SUA să verifice firmele de contabilitate în China și Hong Kong, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile de reglementare din SUA au cerut de mai bine de un deceniu acces la documentele de audit ale companiilor chineze cotate la bursă în SUA, dar Beijingul a fost reticent în a lăsa autoritățile de reglementare din străinătate să îi inspecteze firmele de contabilitate, invocând preocupări de securitate națională.

UE convoacă o reuniune de urgență pentru a discuta măsuri în contextul creșterii prețurilor la energie CITEȘTE ȘI UE convoacă o reuniune de urgență pentru a discuta măsuri în contextul creșterii prețurilor la energie

Acordul marchează un dezgheț în relațiile dintre SUA și China și vine ca o ușurare uriașă pentru sute de companii chineze, investitorii lor și bursele din SUA, oferind Chinei șansa de a păstra accesul la cele mai profunde piețe de capital din lume.

În lipsa unui acord, aproximativ 200 de companii chineze ar fi putut fi interzise de la bursele din SUA, a declarat Gary Gensler, președintele Comisiei pentru bursă și valori mobiliare din SUA (SEC).

ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul arab Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul arab Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei

Agenția a identificat anterior Alibaba Group, JD.Com și NIO printre companiile cele mai expuse riscului.

Anunțând acordul, oficialii americani au luat o notă precaută, avertizând că acesta este doar un prim pas și că punctul lor de vedere cu privire la conformitatea Chinei va fi determinat de dacă își pot desfășura inspecțiile fără obstacole, așa cum promite acordul.

Guvernul turc le-a transmis firmelor locale să nu se teamă de amenințările SUA privind încălcarea sancțiunilor: Suntem un mare centru de putere în lume CITEȘTE ȘI Guvernul turc le-a transmis firmelor locale să nu se teamă de amenințările SUA privind încălcarea sancțiunilor: Suntem un mare centru de putere în lume

”Totuși, nu vă înșelați: dovada va fi în budincă. Acest acord va avea sens doar dacă PCAOB poate inspecta și investiga complet firmele de audit din China”, ”, a spus Gensler.

Totuși, Consiliul de Supraveghere a Contabilității Companiilor Publice (PCAOB), care supraveghează auditurile companiilor cotate la bursă în SUA, a declarat că este cel mai detaliat și mai prescriptiv acord la care autoritatea de reglementare a ajuns vreodată cu China.

SUA suspendă 26 de zboruri ale unor companii chineze spre China în replică la o măsură similară a Beijingului CITEȘTE ȘI SUA suspendă 26 de zboruri ale unor companii chineze spre China în replică la o măsură similară a Beijingului

Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) a declarat că acordul este un pas important în abordarea problemei auditului.

În principiu, acordul pare să fi oferit PCAOB ceea ce a cerut de mult timp, și anume acces deplin la documentele de audit din China, fără redactări, dreptul de a lua mărturii de la personalul companiei de audit din China și dreptul exclusiv de a selecta ce companii dorește inspectează.

Oficialii americani au declarat că au notificat companiile selectate vineri dimineață și că se așteaptă să aterizeze în Hong Kong, unde vor avea loc inspecțiile, până la jumătatea lunii septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
china sua audit
compania chineze listate sua