Acțiunile bancare, peste jumătate din tranzacțiile bursiere de astăzi

Acțiunile bancare, peste jumătate din tranzacțiile bursiere de astăzi

Titlurile Băncii Transilvania numai au reprezentat o treime din rulajul pieței de acțiuni de la BVB.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mar 2016

Titlurile bancare au însumat transferuri 10,63 milioane lei într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 20,89 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi în care cotațiile principalelor piețe europene au avut doar o palidă tentă "verde" indicele BET al Bursei de Valori București a urcat cu 0,89%, până la nivelul de 6.686,75 puncte, iar apreciere indicelui BET Plus a fost de 0,87%.

Cel mai lichid emitent a avut o dinamică aproape dublă față de media pieței. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,63%, închizând la prețul de 2,49 lei/acțiune pe fondul unor transferuri de 7,29 milioane lei.

Pe locul doi în topul rulajelor, cu tranzacții de 3,18 milioane lei, s-au regăsit tot titluri bancare, respectiv cele ale BRD Groupe Societe Generale, care s-au apreciat cu 0,77%, până la nivelul de 10,42 lei/acțiune. Dacă adăugăm și transferurile efectuate pe titlurile grupului bancar austriac Erste, listat secundar la BVB, astăzi schimburile pe segmentul bancar au fost de 10,63 milioane lei, mai mult de jumătate din activitatea totală de tranzacționare cu acțiuni de 20,89 milioane lei (4,66 milioane euro).

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 1,32%, rulajul de 1,87 milioane lei ducând acțiunile pe nivelul de cotare de 0,77 lei/acțiune. Performanța mai slabă a titlurilor SIF a atenuat însă avansul indicelui financiar BET-FI, care a urcat cu 0,71%, până la valoarea de 28.435,03 puncte.

Cea mai slabă dinamică a avut-o indicele energetic BET-NG (+0,30%), cu cel mai lichid emitent de astăzi, Electrica (EL), încă subperformând (+0,16%) pe fondul unor schimburi de 2,70 milioane lei. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au pierdut 0,19%, până la prețul de 26,85 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,15 milioane lei.

Un investitor important și-a reluat vânzările la OMV Petrom

Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis la prețul de 0,255 lei/acțiune, în urcare cu 1,19% la capătul unei zile cu tranzacții de 1,87 milioane lei. De pe acest emitent fondurile companiei financiare Franklin Templeton - care deține și administrarea Fondului Proprietatea - raportează din nou ieșiri după valul de vânzări de la cumpăna dintre ani.

Fondurile care îl au ca figură reprezentativă pe managerul Mark Mobius au înstrăinat în primele două zile ale acestei săptămâni 11,29 milioane acțiuni OMV Petrom, în valoare totală de 3,05 milioane lei, conform raportărilor către Bursa de Valori București.

Astfel, dacă luni au fost vândute 1,09 milioane acțiuni ale companiei petroliere pentru o sumă depășind cu puțin 281.000 de lei prin Wood & Company la prețul de 0,2569 lei/acțiune, marți vânzările s-au intensificat. S-au vândut 6,76 milioane titluri în valoare de 1,69 milioane lei prin Ieba Trust și 4,34 milioane acțiuni însumând 1,08 milioane lei prin Raiffeisen Bank, toate transferurile realizându-se la prețul de 0,25 lei/acțiune.

Sunt marcări de pierderi. Cele mai importante intrări au fost raportate în anul 2012. În intervalul mai-iunie al acelui an, când prețul de piață a fost între 0,35 lei/acțiune și 0,4 lei/acțiune, fondul Franklin Templeton a cumpărat acțiuni OMV Petrom de 10 milioane lei pentru ca în noiembrie 2012 să achiziționeze acțiuni cu simbolul SNP în valoare de 20,7 milioane lei, la oferta prin care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ieșit din acționariatul companiei cu cea mai mare capitalizare de la BVB la prețul de 0,37 lei/acțiune. În funcție de punctele principale de intrare vânzările de acum reprezintă marcări de pierdere de 28,5% sau chiar 37,5%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
romgaz
omv petrom
franklin templeton
norvegia