Marius Bostan vede bursa românească dezvoltându-se prin atragerea companiilor de IT, a proiectelor din agricultură și a unui club sportiv

Marius Bostan vede bursa românească dezvoltându-se prin atragerea companiilor de IT, a proiectelor din agricultură și a unui club sportiv
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2016

Ministrul Comunicațiilor Marius Bostan crede că Bursa de Valori București ar trebui să se diversifice și dincolo de sectorul energetic, să atragă emitenți din alte sectoare cu potențial pentru România, precum IT și agricultură, în timp ce listarea pe piață a unui brand sportiv ar aduce vizibilitate mai mare pentru segmentul investițiilor bursiere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească poate câștiga un element de particularitate la nivel regional dacă atrage mai mulți emitenți din sectorul tehnologic, spune Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale. O altă zonă din economie cu potențial este agricultura, iar în viitor companiile care derulează astfel de proiecte ar trebui să atragă investiții prin bursă, a mai spus acesta în cadrul evenimentului New Market organizat de publicația Wall-Street.ro.

Chiar dacă până acum societățile de investiții financiare nu și-au făcut un proiect din aceasta, o mare resursă ar fi aducerea la cota BVB a companiilor de utilități din domeniul distribuției energiei termice și a apei. Ar fi ceva relativ ușor de făcut, crede ministrul Comunicațiilor, aceste societăți fiind la administrațiile locale, iar veniturile predictibile - în condițiile transparentizării prin bursă - ceea ce le-ar face atractive ca profil pentru investitorii de portofoliu. "Ar fi un volum foarte mare", a spus Bostan vorbind despre capitalizarea acestor companii.

Finalmente, listarea la BVB a unui club sportiv renumit ar fi în măsură să atragă atenția opiniei publice asupra sectorului investițiilor. "Un nume sonor la cota Bursei ar aduce plus-valoare", a explicat Bostan.

Prima companie de IT listată pe AeRO a obținut în 2015 un profit de 1 mil. lei, în creștere de cinci ori CITEȘTE ȘI Prima companie de IT listată pe AeRO a obținut în 2015 un profit de 1 mil. lei, în creștere de cinci ori

Mesajul cu privire la deschiderea sectorului IT către investitorii de portofoliu nu reprezintă o noutate. La începutul lunii trecute, Bursa de Valori București și Ministerul Comunicațiilor au semnat un protocol de colaboare în vederea încurajării antreprenorilor din domeniul tehnologic să acceseze piața de capital. Este vorba despre un program de 6 săptămâni, care va aduce 60 de firme din domeniul IT pentru prezentări în fața investitorilor.

Anterior, relansarea sub marcă nouă - AeRO - a sistemului alternativ de tranzacționare al BVB a fost prezentată de directorul general al operatorului de piață Ludwik Sobolewski ca fiind una țintită către firmele IT. În acest scop, Bursa a semnat în septembrie 2014 un protocol de colaborare cu asociația patronală a industriei de software și servicii - ANIS ce consta în facilitarea legăturilor dintre comunitatea investițională și antreprenorii din domeniul IT.

Prima firmă de IT care a accesat piața AeRO a fost Bittnet Systems (BNET), listată în luna aprilie a anului trecut. Ulterior, la finele lui 2015, a mai accesat piața AeRO compania Life is Hard (LIH), furnizor de software pentru brokerii de asigurări. Interesul pentru o potențială listare l-au mai arătat și firme precum frunizorul de platforme web Cabanova, sociteățile cluene Arobs Transilvania, Pintech Plus și TinTag, PBX Telecom și Kantor Online, furnizor polonez de servicii de schimb valutar online.

viewscnt
Afla mai multe despre
marius bostan
it
bvb
bursa
listare
ministerul comunicatiilor
agricultura