Acțiunile Băncii Transilvania, aproape jumătate din rulajul de la BVB. Instituția de credit se depărtează tot mai mult de capitalizarea de 10 miliarde lei

Acțiunile Băncii Transilvania, aproape jumătate din rulajul de la BVB. Instituția de credit se depărtează tot mai mult de capitalizarea de 10 miliarde lei
scris 22 sep 2017

Bursa a închis săptămâna în accelerarea tendinței de scădere, cu titlurile Băncii Transilvania atingând un nou minim local. „Pare că sunt vânzători mari, dar care dau ușor, ca să nu sperie piața”, spune un investitor.

La Bursa de Valori București am traversat cea de-a 7 sesiune consecutivă cu închidere negativă. Au fost deprecieri ușoare zi de zi, fără ca vreodată declinul la nivelul principalilor indici să depășească reperul de 1%. Indicele BET Plus a pierdut 0,49%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,48%, până la nivelul de 7.848,10 puncte. Este o întoarcere la un prag de suport important, din care piața a ricoșat după scăderile care s-au oprit temporar pe 8 septembrie.

Acțiunile Băncii Transilvania, aproape jumătate din rulajul de la BVB. Instituția de credit se depărtează tot mai mult de capitalizarea de 10 miliarde lei

Maniera de tranzacționare, cu scăderi mici, de la o zi la alta îl pune în gardă pe un investitor cu 20 de ani de experiență că ar putea fi vorba de ceva mult mai grav. Se uită în special la acțiunile Băncii Transilvania (TLV): „Nu dă în ele ca să sperie piața. Nu scade cu 5%. În fiecare zi câte puțin, ca să mai vândă câte 1 milion de acțiuni.”

La fel vede că se întâmplă și pe Romgaz: „Dă frumos. Vinde fără să sperie piața.”

Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, se finanțează la Bursa București cu obligațiuni de 125 milioane euro în aceste zile CITEȘTE ȘI Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, se finanțează la Bursa București cu obligațiuni de 125 milioane euro în aceste zile

Transferurile pe titlurile Băncii Transilvania au asigurat 45,51% din rulajul de 53,57 milioane lei (11,66 milioane euro) al pieței de acțiuni. Este vorba despre schimburi de 16,24 milioane lei în piața reglementată și tranzacții speciale în piața deal în valoare de 8,14 milioane lei. Cotația a coborât cu 0,68%, până la prețul de 2,2000 lei/acțiune, un nou minim local.

La acest nivel, capitalizarea bursieră a instituției de credit se cifrează la 9,55 miliarde lei (2,08 miliarde euro). Banca se depărtează tot mai muolt de reperul de 10 miliarde lei peste care a fost valorizată de piață în cea mai mare parte a acestui an și care o făcea cea mai valoroasă bancă românească, depășind chiar și BCR, prima bancă din punctul de vedere al activelor, care a fost evaluată de Deloitte în vederea derulării unei oferte de retragere la numai 8,76 miliarde lei (1,92 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,32%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,13 milioane lei. Cotația este cu numai 5,22% peste ultima valoare de închidere de 11,88 lei/acțiune și deja cu 12,10% sub maximul acestui an, consemnat la începutul lunii trecute.

Mai mult interes pentru sectorul energetic decât pentru segmentul fondurilor închise

Al doilea rulaj al zilei, de 9,37 milioane lei, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au pierdut 0,62%, închizând la prețul de 12,90 lei/acțiune. Un declin de 0,32% au avut și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,20 milioane lei. Concitadina Transgaz (TGN) a câștigat 0,25% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile transportatorului de gaze stabilizându-se la 394,00 lei/acțiune, într-o sesiune în care transferurile s-au cifrat la 3,13 milioane lei.

În ansamblu, segmentul energetic de la BVB a avut un declin de aproape 3 ori mai mic decât media pieței, respectiv un declin de 0,18% al indicelui sectorial BET-NG. Cel maim important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a avut o zi de stagnare, titlurile companiei petroliere închizând la nivelul de 0,2830 lei/acțiune, cu 2,91% peste prețul ofertei de vânzare accelerată de 0,2750 lei/acțiune derulată de Fondul Proprietatea (FP) pentru un pachet de 1,45 miliarde acțiuni cu simbolul SNP, reprezentând 2,56% din capitalul social. Tranzacția a fost procesată ieri de sistemul Bursei și s-a ridicat la 399,85 milioane lei (86,95 milioane euro).

Fondul Proprietatea a cumulat astăzi transferuri de 1,37 milioane lei, într-o zi în care titlurile Fondului au coborât cu 1,41%, până la prețul de 0,8410 lei/acțiune. Acțiunea a tras în jos indicele financiar BET-FI, care s-a depreciat cu 0,62%, până la nivelul de 37.449,40 puncte. Tot din structura sa, titlurile SIF Moldova (SIF2) au staționat la prețul de 1,2260 lei/acțiune pe un rulaj de 1,09 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
romgaz