Acțiunile europene coboară la un nou minim al ultimilor peste 2 ani în prima ședință după Crăciun. Scăderile revin și în SUA după optimismul de ieri. Indicele pan-european Stoxx 600 se îndreaptă spre cel mai slab an de la criză

Acțiunile europene coboară la un nou minim al ultimilor peste 2 ani în prima ședință după Crăciun. Scăderile revin și în SUA după optimismul de ieri. Indicele pan-european Stoxx 600 se îndreaptă spre cel mai slab an de la criză
scris 27 dec 2018

Acțiunile europene scad abrupt în prima ședință bursieră de după Crăciun și sunt tranzacționate la cel mai redus nivel din noiembrie 2016, pe fondul îngrijorărilor legate de economia globală. Principalii indici bursieri din SUA au revenit și ei în teritoriu negativ după ce miercuri au avut o recuperare puternică, de circa 5%.

Indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu peste 2%, la 328,46 de puncte,  un nou minim din noiembrie 2016. 

De la începutul anului, indicele a pierdut peste 15% și se îndreaptă spre cel mai slab an de la criza financiară încoace.

Băncile cer Finanțelor, printr-o scrisoare, să clarifice cum se va aplica taxa pe active. Calculul anualizat, cu plată trimestrială, și definirea activele financiare - nete sau brute - printre neclaritățile din OUG CITEȘTE ȘI Băncile cer Finanțelor, printr-o scrisoare, să clarifice cum se va aplica taxa pe active. Calculul anualizat, cu plată trimestrială, și definirea activele financiare - nete sau brute - printre neclaritățile din OUG

În SUA, indicele S&P 500 scade cu 1,85%, iar Dow Jones Industrial Average (DJIA) pierde aproape 2%, după revenirea spectaculoasă din ședința de ieri. S&P 500 a închis ieri în creștere cu 4,96%, iar DJIA a urcat cu 4,98%, într-o mișcare de revenire după evoluția slabă din Ajunul Crăciunului.

Indicele Nasdaq al bursei electronice din SUA scade cu circa 2% după un avans de 5,8% în ședința de ieri.

Spre deosebire de bursele europene majore, bursa din SUA fost deschisă și ieri. Toți cei trei indici americani importanți au avut ieri cea mai mare creștere din martie 2009 încoace.

"Astfel de raliuri nu sunt ieșite din comun în perioade tulburi și am asistat la multe astfel de episoade de creștere în piețele <bear> din trecut. Ca să putem spune că minimul a fost deja atins, avem nevoie de cel puțin câteva zile de forță, nu doar în ceea ce privește prețurile, ci și în volumul tranzacțiilor, în numărul companiilor ale căror cotații cresc, și de un mediu susținut de factorii fundamentali. Până acum nu vedem o schimbare a fundamentelor, tensiunile comerciale dintre China și SUA rămân principala necunoscută a anului 2019", afirmă Hussein Sayed, responsabil de strategie la FXTM, citat de MarketWatch.

Și cotațiile petrolului au revenit pe scădere, fiind în coborâre cu circa 2,5%. Ieri, cotațiile petrolului au avut o sesiune de recuperare, revenindu-și de la minimul ultimelor 17 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx 600
s&p 500
burse petrol