Acțiunile globale scad puternic luni, pe fondul temerilor privind un eventual Brexit

Acțiunile globale scad puternic luni, pe fondul temerilor privind un eventual Brexit
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 iun 2016

Piețele asiatice s-au corectat puternic luni, iar acțiunile europene au deschis în scădere, în condițiile în care temerile privind o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană determină investitorii să își reducă expunerile pe activele riscante și să se refugieze în plasamente considerate sigure, relatează Bloomberg și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de la Tokyo a închis cu un declin de 3,5%, cea mai abruptă depreciere dintre piețele de capital asiatice. De la începutul anului, acțiunile japoneze au coborât cu peste 15%.

În China, indicele Shanghai Composite s-a corectat cu 3,2%, bursa de la Hong Kong, cu 2,5%, iar piața de capital de la Seul, cu 1,9%.

Incertitudinile legate de referendumul din Marea Britanie, de pe 23 iunie, precum și apropierea ședințelor de politică monetară din SUA și Japonia au generat o volatilitate crescută în piețe încă de la jumătatea săptămânii trecute.

"Piețele sunt dominate de teamă. Se apropie prea multe evenimente pentru ca investitorii să își asume riscuri", spune Ryuta Otsuka, strategist la firma Toyo Securities din Tokyo.

Acțiunile europene ar putea pierde până la 25% pe termen scurt în cazul unui Brexit - studiu CITEȘTE ȘI Acțiunile europene ar putea pierde până la 25% pe termen scurt în cazul unui Brexit - studiu

Prețul aurului cu livrare imediată a urcat cu 0,8%, la 1.284, 29 dolari/uncie, iar analiștii estimează o creștere până la nivelul de 1.400 dolari/uncie în cazul unui Brexit.

Pe piețele valutare, yenul a urcat luni la cel mai ridicat nivel din 2013 față de euro și de lira sterlină. Raportat la dolarul american, moneda națională japoneză s-a întărit cu 0,9%, la 105,98 unități, aproape de maximul ultimilor 18 luni atins în mai. Investitorii și-au îndreptat atenția și spre obligațiunile emise de Japonia, ale căror randamente au scăzut la noi minime.

"Nimeni nu investește în active ceva mai riscante. Preferă să nu facă nimic", consideră analistul Andy Maynard de la HSBC. 

În Europa, indicile Stoxx Europe 600 era în scădere cu 1,4% în jurul orei 12:10 și ar putea închide la cel mai coborât nivel din ultimele două luni, după ce vineri s-a depreciat cu 2,4%. Bursele de la Frankfurt și Paris înregistrau un declin similar, în timp ce piața londoneză consemna o scădere de 0,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni globale
burse
brexit
yen
piete valutare