Acțiunile Transilvania Broker de Asigurare ajung pe bursă. Miza pieței este pentru consolidare

Acțiunile Transilvania Broker de Asigurare ajung pe bursă. Miza pieței este pentru consolidare

Sursa foto: Payphoto / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 nov 2017

Transilvania Broker de Asigurare se listează astăzi la Bursa de Valori București, unde ajunge ca o companie cu o capitalizare de 36,03 milioane lei (7.84 milioane euro), la o săptămână de la închiderea anticipată a ofertei. Compania promite o cotă de piață de 10% în următorii 2 ani, iar observații din piață sunt că pe acest segment al brokerajului de asigurări este loc de consolidare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească are o nouă companie la cota sa începând de astăzi. Transilvania Broker de Asigurare (TBK) se listează în urma unei operațiuni de piață de 9,03 milioane lei (1,96 milioane euro) pentru 25% din titluri, în care nivelul de suprasubscriere a fost de peste 2,5 ori, ceea ce a determinat intermediarul SSIF Goldring să închidă prematur oferta încă din a 2-a zi.

Majoritatea covârșitoare a celor 727 de ordine au fost plasate la prețul maxim al ofertei de 15,50 lei/acțiune, iar la prețul tranzacției de 14,415 lei/acțiune, capitalizarea de piață a companiei se ridică la 38,75 milioane lei (8,42 milioane euro).

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Raportată la profitul net de 3,05 milioane lei din anul 2016 și la activele totale de 8,20 milioane lei de la 30 iunie, oferta a fost una scumpă în opinia lui Marius Motogna, investitor din Cluj-Napoca având o experiență relevantă pe piața de capital românească, unde are la BVB un portofoliu consistent. El a declarat pentru Profit.ro că miza mai degrabă pentru investitorii care au participat la ofertă este dat de potențialul de consolidare într-o piață a brokerajului în asigurări destul de atomizată.

Astfel, pe de o parte, Transilvania Broker are loc să crească și, pe de altă parte, poate fi ținta unei preluări, aducând valoare pentru acționari.

Chiar în ziua închiderii ofertei, Transilvania Broker de Asigurare a anunțat planurile de viitor, prin care țintește la o cotă de piață de 10% în următorii 2 ani. Acesta este contextul în care compania mizează pe majorarea în viitorii 3-5 ani a veniturilor, profitului și marjei de profit.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor pe Piața de Capital îl reclamă pe Valerii Moraru la ASF pentru operațiuni la Perla Covasnei, exprimând temeri rezultate din falimentul Rapidului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Investitorilor pe Piața de Capital îl reclamă pe Valerii Moraru la ASF pentru operațiuni la Perla Covasnei, exprimând temeri rezultate din falimentul Rapidului

Transilvania Broker este brokerul de asigurări cu a 3-a cotă de piață. Transilvania Broker de Asigurare avea, la finalul anului trecut, un număr de aproape 926.000 de clienți, marginal peste cifra din 2015 și cu 49,73% mai mulți decât în 2014. Compania care îi are ca acționari principali pe Gabriel Login și Niculae Dan a intermediat prime de asigurări pentru aproximativ 754.000 persoane fizice și cu puțin peste 171.000 de firme, valoarea de 360,17 milioane lei a acestora, echivalent al unei cote de piață de 5,80%, fiind cu 25,43% mai mare decât cea de 287,14 milioane lei și cu 100,96% peste primele de 179,22 milioane lei din 2014.

Vor distribui dividende

Un alt element de atractivitate al noii companii o reprezintă politica de dividend. Pentru anul 2016, Transilvania Broker nu a distribuit profitul net, însă în precedentele 2 exerciții financiare alocările către dividende au fost aproape integrale. Astfel, în anul 2014 a distribuit integral profitul net de 1,34 milioane lei, iar în anul 2015 distribuția a fost de 3,23 milioane lei reprezentând 99,23% din câștigul obținut.

„Emitentul derulează o politică de distribuire de dividende preponderent orientată către remunerarea proprietarilor de capital”, menționează prospectul de ofertă.

viewscnt
Afla mai multe despre
transilvania broker
bvb
bursa
goldring