Autoritatea de reglementare a bursei din SUA a dat în judecată Ripple, creatoarea criptomonedei XRP, pentru tranzacții neautorizate cu instrumente financiare

Autoritatea de reglementare a bursei din SUA a dat în judecată Ripple, creatoarea criptomonedei XRP, pentru tranzacții neautorizate cu instrumente financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2020

Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) din Statele Unite a anunțat, marți, că a intentat o acțiune în justiție împotriva Ripple, creatoarea cirptomonedei XRP, pentru oferirea spre vânzare a unor instrumente financiare în valoare de 1,3 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

SEC a inclus în acțiune și doi directori ai Ripple, scrie News.ro.

Ripple, compania cunoscută pentru criptomoneda XRP, anunțase deja, marți, că se așteaptă să fie dată în judecată de SEC, cu acuzațiile că a încălcat legile privind protecția investitorilor. În urma anunțului, XRP a scăzut cu circa 17%, la 46 de cenți, potrivit CNBC.

EXCLUSIV Virgil Călina deschide în România primul hotel Holiday Inn, unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume - FOTO CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Virgil Călina deschide în România primul hotel Holiday Inn, unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume - FOTO

SEC va intenta un proces împotriva Ripple, a anunțat directorul general Brad Garlinghouse, co-fondator al companiei.

Compania va fi acuzată că nu a respectat legea împotriva vânzării de instrumente financiare neînregistrate, atunci când a vândut XRP investitorilor.

Garlinghouse a mai spus că se așteaptă ca procesul să fie înregistrat înainte de Crăciun. În opinia acestuia, procesul SEC ”este fundamental greșit, din punct de vedere al legilor și al faptelor”, el punând sub semnul întrebării și momentul ales.

”XRP este o monedă și nu trebuie să fie înregistrată ca un contract de investiții. De fapt, Departamentul de Justiție și agenția FinCEN a Trezoreriei au stabilit deja, în 2015, că XRP este o monedă virtuală și alte autorități de reglementare din G20 au făcut același lucru. Nicio altă țară nu a clasificat XRP ca instrument financiar”, a explicat Garlinghouse.

Acesta a  mai arătat că, ”timp de opt ani, SEC a permis fumcționarea XRP ca monedă și punem sub semnul întrebării motivația de a face această acțiune cu câteva zile înainte de schimbarea administrației. În loc să ofere un cadru de reglementări clar pentru criptomonede în SUA (președintele SEC) Jay Clayton a decis în mod inexplicabil să dea în judecată Ripple – lăsând ca activitatea legală să fie efectuată de următoarea administrație”.

Clayton a anunțat în noiembrie că va demisiona din funcția de președinte al SEC la sfârșitul acestui an, înainte de expirarea mandatului său, în iunie 2021.

Reprezentanții SEC nu au fost disponibili pentru comentarii.

Cu o capitalizare de piață de peste 20 de miliarde de dolari, XRP este una dintre cele mai valoroase criptomonede. XRP a fost creată și distribuită de fondatorii Ripple în 2012 și are rolul să faciliteze plățile transfrontaliere.

Ripple a amenințat că își va muta sediul central în afara Statelor Unite din cauza acestei probleme, posibilele locații fiind Londra, Elveția, Singapore, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

În pofida declinului de 17% consemnat marți, XRP a crescut pe ansamblul anului cu circa 140%.

Bitcoin, care a atins săptămâna trecută un nivel nivel record de peste 23.000 de dolari pe unitate, a scăzut marți cu peste 5%, la circa 22.620 de dolari pe unitate. Ether, a doua mare criptomonedă din lume în funcție de capitalizarea de piață, a scăzut cu peste 7%, la 595 de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
xrp
ripple