Banca Internațională de Investiții, cu obligațiuni cotate la BVB, se mută de la Moscova la Budapesta pentru a se feri de riscurile sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei

Banca Internațională de Investiții, cu obligațiuni cotate la BVB, se mută de la Moscova la Budapesta pentru a se feri de riscurile sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 feb 2019

Banca Internațională de Investiții (International Investment Bank - IIB), instituție financiară internațională înființată în 1970 și controlată de Bulgaria, Cehia, Cuba, Federația Rusă, Mongolia, România, Slovacia, Ungaria și Vietnam, își va muta sediul central de la Moscova la Budapesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia a fost luată la Consiliului Guvernatorilor IIB de la Havana, Cuba.

Banca are listate la cota Bursei de Valori București 5 emisiuni de obligațiuni corporative, în valoare totală de 140 milioane euro și peste 1 miliard de lei. IIB are un capital de 1,3 miliarde euro și active de 1,1 miliarde euro.

Ryanair a finalizat cumpărarea operatorului austriac low-cost Laudamotion, care a lansat anul trecut zboruri București-Viena CITEȘTE ȘI Ryanair a finalizat cumpărarea operatorului austriac low-cost Laudamotion, care a lansat anul trecut zboruri București-Viena

Potrivit unui document oficial, principalele argumente pentru mutarea sediului IIB de la Moscova la Budapesta au fost creșterea ponderii statelor Europei Centrale și de Est (Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia, România) în capitalul subscris și vărsat al băncii, la 49,06%, concomitent cu reducerea ponderii Federației Ruse la 47,02% la data de 30 noiembrie 2018, precum și structura portofoliului de credite, unde peste 50% din sumele investite sunt în statele Europei Centrale și de Est.

De asemenea, BII a stabilit ca obiectiv strategic pe termen lung păstrarea acestei ponderi cel puțin la nivelul actual de 50%. "Imediat după anunțul oficial al băncii privind mutarea sediului la Budapesta, atât Moody’s, cât și Fitch Ratings au avut reacții care indică faptul că mutarea are potențialul de a genera o îmbunătățire semnificativă a ratingului IIB", se arată în documentul citat.

Alte argumente au fost impactul pozitiv preconizat asupra costului resurselor atrase (diminuarea acestuia), atât prin majorarea semnificativă a gamei de investitori, precum și prin îmbunătățirea parametrilor tehnici ai emisiunilor de datorie ale IIB, deschiderea posibilităților de cooperare cu cele mai mari instituții financiare internaționale, precum BEI sau BERD, care în prezent au restricții de operare cu entități localizate în Federația Rusă, creșterea posibilităților de atragere a unor acționari noi, în special din rândul statelor membre UE, precum și "reducerea riscurilor operaționale aferente activității băncii în contextul existenței sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse".

Românii au aplicat de peste 300.000 de ori pentru un loc de muncă în străinătate, în 2018. Turismul, industria alimentară și sectorul medical - domeniile cu cele mai multe oferte pentru candidați CITEȘTE ȘI Românii au aplicat de peste 300.000 de ori pentru un loc de muncă în străinătate, în 2018. Turismul, industria alimentară și sectorul medical - domeniile cu cele mai multe oferte pentru candidați

"În procesul de implementare a Strategiei de Dezvoltare 2018-2022, a fost aprobată o politică de diversificare a structurii acționariatului, precum și a portofoliilor de investiții, pentru a asigura o distribuire echilibrată a puterii de vot între statele membre, precum și a riscurilor de creditare și de piață asumate de bancă. Astfel, cele 5 state membre ale Uniunii Europene au devenit un pilon fundamental al activității IIB: dețin cumulat peste 49% din puterea de vot în cadrul băncii, peste 50% din portofoliul de credite este orientat în aceste țări, principalele operațiuni de atragere de resurse ale băncii au loc pe piețele de capital din Uniunea Europeană", se mai afirmă în document.

Banca Internațională de Investiții a fost fondată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean socialist CAER.

În România, IIB a acordat finanțări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group sau MEP Retail, operatorul lanțului Profi. International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul lui 2017 și-a cerut insolvența.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca internationala de investitii
bii
iib
obligatiuni corporative
bvb
rusia
urss
federatia rusa
rating
sanctiuni rusia