Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, realizează noi emisiuni de obligațiuni care vor fi listate la BVB

Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, realizează noi emisiuni de obligațiuni care vor fi listate la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 oct 2018

Mâine va fi efectuată tranzacția pentru emisiuni de bonduri listate la Bursa de Valori București ale International Investment Bank (IIB), fondată în anii ’70 ca un FMI al blocului economic estic CAER.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pentru al 4-lea an consecutiv, International Investment Bank (IIB), cu sediul la Moscova, vine pe piața de capital românească în toamnă pentru a obține finanțarea prin emisiuni de obligațiuni, fiind unul dintre cei mai constanți jucători de pe bursa locală. Emitentul a inițiat oferta de plasare a titlurilor, data tranzacției urmând să fie 11 octombrie, iar data emisiunii - 15 octombrie.

Instrumentele financiare ar urma să fie denominate atât în lei, cât și în euro, așa cum a fost și cazul anul trecut, când IIB a fost primul emitent care a realizat decontări în euro pentru titluri listate la BVB.

BT Capital Partners este liderul consorțiului de intermediere din care mai fac parte BRD Groupe Societe Generale și ING Bank. International Investment Bank are listate la Bursa de Valori București 4 emisiuni de obligațiuni cu valoare însumată de 711 milioane lei și 60 milioane euro.

În această primăvară, agențiile de evaluare financiară S&P Global Ratings și Moody’s Investors Service au ameliorat rating-urile pentru emitent și instrumentele emise. Astfel, IIB a primit un rating ameliorat, de BBB+, de la BBB, de la agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings. La momentul ultimului exercițiu de piață din toamna trecută, banca avea și de la agenția Moody’s Investors Service un rating de Baa1, similar pentru instituție și pentru emisiunea obligatară.

Instituția de credit având un capital de 1,3 miliarde de euro și active de 1,1 miliarde euro, a fost fondată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean CAER.

Acționarii SIF Oltenia au aprobat aproape în unanimitate vânzarea participației la BCR către Erste, tranzacție de 140 milioane euro. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Oltenia au aprobat aproape în unanimitate vânzarea participației la BCR către Erste, tranzacție de 140 milioane euro. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți

IIB a fost un emitent constant la BVB, ieșind în fiecare toamnă din anul 2015 încoace cu emisiuni de obligațiuni. În prezent sunt listate la București o emisiune de obligațiuni de 111 milioane lei cu scadența în 2018 care a fost lansată în 2015, 2 emisiuni de obligațiuni în valoare de câte 300 milioane lei, una listată în 2016 și una anul trecut, în timp ce, în premieră pentru piața de capital românească, banca având sediul la Moscova a realizat prima listare a unei emisiuni de obligațiuni corporative denominate în euro, prin sistemul de plăți Target2 Securities, în valoare de 60 milioane euro, scadentă în 2020, operațiune intermediată de BT Capital Partners.

International Investment Bank, unde și România este acționar, a obținut finanțare, banii având ca destinație deschiderea unor linii de finanțare către Banca Transilvania și Eximbank, dar și reralizarea de operațiuni de trezorerie cu titluri de stat românești.

Instituția a finanțat, de asemenea, și companii din economia reală, precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.

International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul anului trecut și-a cerut insolvența.

Anul acesta a fost foarte bun pentru emisiunile de instrumente obligatare la BVB. Astfel, compania imobiliară Globalworth, cel mai mare deținător de spații de birouri din România, a listat obligațiuni în valoare de 550 milioane euro. De asemenea, Banca Transilvania (TLV) a venit cu propria sa emisiune de obligațiuni însumând 285 milioane euro, în timp ce Primăria Municipiului București a adus la cota BVB o emisiune de titluri obligatare în valoare de 550 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
international investment bank
s&p
moody's
bvb
bursa
obligatiuni
rating