Banca Transilvania oferă dividende nesperate, dar piața rămâne temătoare

Banca Transilvania oferă dividende nesperate, dar piața rămâne temătoare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mar 2016

În ziua anunțului distribuirii de dividende în valoare de 1,2 miliarde de lei de către Banca Transilvania, titlurile acesteia au urcat cu 6%, până la prețul de 2,64 lei/acțiune, care lasă încă pe masă un randament al dividendului de 14%. "Este ceva teamă în piață", spune Ovidiu Dumitrescu, de la Tradeville.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După aprecierea de ieri de 0,89%, indicele BET al Bursei de Valori București a urcat și astăzi, cu 1,02%, până la nivelul de 6.754,83 puncte, în timp ce indicele BET Plus a avut o dinamică aproape similară (+1,03%). "În linii mari, piața a continuat ce s-a întâmplat ieri", a comentat pentru Profit.ro traiectoria din ședința BVB de astăzi Ovidiu Dumitrescu, director adjunct la Tradeville. El pune evoluția pozitivă pe seama mesajului de politică monetară, mai relaxat, comunicat în această săptămână de Rezerva Federală Americană.

Din rulajul pieței de acțiuni de 49,85 milioane lei, două treimi a fost reprezentat de activitatea de tranzacționare pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au reunit schimburi de 30,93 milioane lei în piața regular și tranzacții speciale de 1,73 milioane lei pe segmentul deal. Interesul investitorilor a fost capacitat de anunțul de repartizare către acționari a câștigului pe anul 2015 al băncii, în cea mai mare parte rezultat din achiziționarea Volksbank, ce a fost vândută în condiții de stres.

EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut profit de 4,9 mld. lei în 2015, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut profit de 4,9 mld. lei în 2015, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank

Pe lângă acțiunile gratuite în contul majorării de capital cu 620 milioane lei, Banca Transilvania urmează să distribuie un dividend brut de 0,39 lei/acțiune care, calculat în valoare netă și raportat la prețul de închidere de ieri de 2,49 lei/acțiune, oferea un randament de 14,88%.

Este o recompensare a investitorilor peste așteptări, nu numai prin prisma deciziei Băncii, dar și prin faptul că acest cuantum a fost aprobat de supravegherea de la BNR. "Cred că toată lumea este surprinsă", spune Dumitrescu.

Impulsul inițial a fost acela de a apropia valoarea de piață de media randamentelor recente, iar maximul intraday de 2,76 lei/acțiune a fost atins chiar în primele minute de tranzacționare. Ulterior, cotația s-a corectat și s-a stabilizat în jurul reperului de 2,64 lei/acțiune, unde a și închis ședința, un nivel cu 6,02% peste referință, dar care încă lasă pe masă un randament net al dividendului de 14,03%.

Este de urmărit în ce măsură tendința de apreciere poate continua și în sesiunile bursiere următoare sau investitorii se gândesc la faptul că acest câștig este excepțional și va fi urmat de o corecție drastică ex-dividend. Deocamdată, această prudență este remarcată de Dumitrescu: "Este ceva teamă în piață."

"Verde" mult mai puțin intens pe titlurile SIF Moldova și BRD

Expectativa se vede și din faptul că titlurile SIF Moldova (SIF2), societate care are o deținere de aproximativ 40% din Banca Transilvania, au crescut cu numai 2,70%, până la prețul de 0,762 lei/acțiune, pe schimburi depășind cu puțin 430.000 de lei. Cureaua de transmisie a fost slabă și pentru celelalte titluri bancare. Acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 0,77%, până la prețul de 10,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,15 milioane lei. Titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, s-au depreciat cu 1,34%, iar cele ale Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au staționat la prețul de 0,1045 lei/acțiune.

Pe locul doi în topul tranzacțiilor, cu transferuri de 4,37 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,52%, până la prețul de 0,766 lei/acțiune. Acesta este contextul în care indicele finanicar BET-FI a avut o performanță slabă, respectiv un avans de 0,14%, până la valoarea de 28.476,17 puncte.

Cotațiile s-au apreciat consistent în ultimele săptămâni. Devine tot mai riscant pentru cine intră de acum înainte

Indicele energetic BET-NG a avut chiar un declin de 0,54%, cu o scădere de 0,78% a titlurilor OMV Petrom (SNP), pe transferuri de 3,48 milioane lei, pentru o închidere la prețul de 0,253 lei/acțiune. La începutul săptămânii, fondul pentru piețe de frontieră al Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a reluat vânzările pe acest emitent. În două zile, conform raportărilor către bursă, investitorul instituțional a înstrăinat 11,29 milioane titluri ale companiei petroliere, în valoare totală de 3,05 milioane lei. Într-o mișcare coordonată marți a vândut un număr de 402.000 de acțiuni, în valoare de 100.500 de lei, și fondul suveran din Norvegia.

Dintre titlurile energetice, Romgaz Mediaș (SNG) a staționat la prețul de 26,85 lei/acțiune, pe rulaje însumând 2,42 milioane lei. Acest simbol se află deja cu peste 20% mai sus față de minime. Dumitrescu atrage atenția că deja, pentru cine intră acum pe acțiunile românești, devine din ce în ce mai riscant, pentru că mediul extern prezintă incertitudini.

Pe termen scurt, spațiul de creștere ar putea fi foarte mic, însă aceasta nu înseamnă că urmează neapărat noi scăderi. "Nu exclud o etapă de consolidare", spune brokerul de la Tradeville.

Dintre ceilalți emitenți cu rulaje relevante din sectorul energetic, au avut ședință "roșie" Electrica (-0,96%), Transgaz Mediaș (-0,74%) și Transelectrica (-0,34%).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
ovidiu dumitrescu
romgaz
brd