BNR: O finanțarea a economiei prin intermediul pieței de capital este avantajoasă pentru stat

BNR: O finanțarea a economiei prin intermediul pieței de capital este avantajoasă pentru stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2017

O finanțarea a economiei prin intermediul pieței de capital este avantajoasă pentru stat, deoarece riscurile acestei finanțări sunt suportate în întregime de către sectorul privat, a declarat joi economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferință pe tema pieței de capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În situația în care finanțarea economiei se face prin intermediul băncilor, statul preia o parte a riscului, consideră economistul, scrie News.ro.

“Banca Naționlă a României a urmărit și urmărește cu interes dezvoltarea pieței de capital din România, considerând-o o componentă esențială a unui sistem financiar matur. O piată de capital modernă contribuie la diversificarea riscului dintr-o economie și la multiplicarea canalelor de finanțare”, a spus Lazea.

În opinia oficialului BNR, există numeroase avantaje pe care o piață de capital dezvoltată le poate asigura tuturor actorilor dintr-o economie.

Economistul șef al Băncii Naționale a menționat că piața de capital constituie pentru companii o alternativă mult mai ieftină decât creditul bancar, în timp ce din perspectiva investitorilor potențiali, o piață de capital oferă o combinație de risc-randament mai mare decat depozitele bancare sau decât obligațiunile de stat.

"În orice economie sunt persoane care nu vor să riște, de aceea vor câștiguri mici dar sigure. De aceea există și investitori cu apetit mai mare la risc, la randamente pe măsură”, a completat reprezentantul BNR.

Deutsche Bank a înregistrat o pierdere netă de 1,9 miliarde euro în T4, din cauza costurilor litigiilor CITEȘTE ȘI Deutsche Bank a înregistrat o pierdere netă de 1,9 miliarde euro în T4, din cauza costurilor litigiilor

Dezvoltarea pieței de capital este benefică și pentru bănci, deoarece multe firme românești sunt slab capitalizate și nu dispun de garanții pentru a lua credite de la bănci.

Totuși, pe piața românească este nevoie de noi listări de companii, pentru a exista lichiditate în piață, subliniază oficialul BNR.

“În prezent, o condiție care mai trebuie îndeplinită pentru ca piața de capital din România să promoveze în liga superiooară, aceea de piață emergentă: listarea unor companii de stat mari semnificative. Cele câteva listări făcut, precum MedLife, nu sunt suficiente pentru a asigura lichiditate în piață”, a conchis Lazea.

Reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) au subliniat în repetate rânduri că listarea companiei Hidroelectrica la bursă ar permite trecerea pieței de capital românești în categoria piețelor emergente, de la categoria actuală, a piețelor de frontieră. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
valentin lazea