Bursa a înțepenit

Bursa a înțepenit

Sursa foto: Cao Hai / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mai 2018

Etapa oscilațiilor neconcludente s-a prelungit la BVB, iar investitorii au amânat decizia luării unei direcții cel puțin pentru săptămâna viitoare. Probabil jucătorii vor aștepta consumarea întregii perioade de raportări financiare care luni și marți va concentra cele mai multe comunicări ale emitenților cu privire la rezultatele trimestriale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Debutul pozitiv al acestei săptămâni de la Bursa de Valori București nu a fost confirmat în următoarele sesiuni. Impulsul ascendent început vinerea trecută a fost amendat de o corecție marți, iar piața a rămas într-un blocaj la nivelul cotațiilor, investitorii preferând să digere raportările financiare cu tabloul complet.

Și activitatea de tranzacționare a intrat, în consecință, în impas. Rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de numai 33,50 milioane lei (7,23 milioane euro). Un oficial al operatorului de piață își exprima îngrijorarea față de volumelor modeste într-o discuție cu Profit.ro. Un broker de retail afirma, de asemenea, că nu îi place cum arată piața. Se uită la topul intermediarilor, unde constant în aceste zile au fost lideri WOOD & Company Financial Services și BCR. „Este clar că piața este făcută de vreo 2-3 vânzători”, ne spune.

Forumul Investitorilor Individuali, mutat cu o lună de organizatorii BVB. Contramandarea de pe o zi pe alta a derutat investitori: „Nu există așa ceva!” CITEȘTE ȘI Forumul Investitorilor Individuali, mutat cu o lună de organizatorii BVB. Contramandarea de pe o zi pe alta a derutat investitori: „Nu există așa ceva!”

Ultima sesiune a aceste săptămâni a fost una de deprecieri. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,36%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,40%, până la nivelul de 8.775,91 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor blue-chip se află într-o zonă de confluență a unor repere de tranzacționare, respectiv retragerea Fibonacci de 23,6% a ultimului impuls ascendent, media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) și mediile mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) și 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa a înțepenit

Piața locală a fost mai degrabă conectată la ezitarea burselor mature din Europa, decât la piețele regionale, care au avut o tendință puternic pozitivă, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,12% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,07% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,17% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,46% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,98% pentru indicele PX de la Praga.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi în valoare de 12,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 1,14%, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,29 miliarde lei (2,43 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), au suferit un declin de 1,12%, până la prețul de 14,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,52 milioane lei.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,01 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,31%, până la prețul de 0,9710 lei/acțiune. Acesta a tras în sus indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă azi, +0,04%, la nivelul de 39.198,90 de puncte.

Pe de altă parte, indicele energetic BET-NG, deși a supraperformat, de asemenea, pieței, a avut un recul de 0,27%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a păstrat capitalizarea bursieră afișată în sesiunea precedentă, prețul staționând la nivelul de 0,3650 lei/acțiune, pe transferuri de 2,64 milioane lei.

Cele mai multe transferuri pe acest segment, de 3,63 milioane lei, le-am înregistrat astăzi pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au crescut cu 1,57%, până la prețul de 8,4300 lei/acțiune, în condițiile în care compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă a raportat majorarea cu 51,67% a profitului net trimestrial, la 190,00 milioane lei, de la 125,27 milioane lei în primele 3 luni ale anului trecut. Este un rezultat obținut în contextul în care societatea a vândut cu 11% mai multă energie electrică pe piața contractelor bilaterale, cu prețuri în urcare.

Prin contrast, după raportări dezamăgitoare, titlurile Turbomecanica (TBM) au scăzut cu 5,18%, iar acțiunile AAGES Târgu Mureș (AAG) au căzut cu 6,11%, până la prețul de 2,9200 lei/acțiune, un nou minim de la listarea acestui emitent în vara anului trecut.

O ședință „roșie” a mai fost și pentru titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au pierdut 1,55%, până la prețul de 382,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,83 milioane lei și cele ale Romgaz (SNG), care s-au corectat cu 0,41%, până la prețul de 36,85 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,40 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
banca transilvania
brd
romgaz
aages
turbomecanica
nuclearelectrica
bursa
bcr