Bursa bate pasul pe loc, după avansul consistent din ultimele săptămâni

Bursa bate pasul pe loc, după avansul consistent din ultimele săptămâni

Sursa foto: Stnazkul / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 sep 2020

După avansul recent, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești s-a oprit pe un reper tehnic important, volumele echivalente cu aproape 10 milioane euro neaducând și oscilații semnificative la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa românească nu a confirmat cu o nouă sesiune de creșteri tendința pozitivă de la New York Stock Echange, unde indicele Dow Jones Average Industrial a ajuns în zona de 28.900 de puncte într-o micare mai amplă care pare a fi o atacare a maximelor istorice.

La BVB, piața a arătat mai degrabă în nemișcare, așa cum au fost și titlurile cele mai lichide, cele ale Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi de 13,73 milioane lei și care au închis la nivelul de referință al zilei precedente, de 2,3100 lei/acțiune. La fel, indicele compozit BET Plus a câștigat numai 0,03% și indicele reprezentativ, cu un avans marginal, +0,01%, a închis la nivelul de 9.010,36 puncte, acolo unde lovește atât maximul post-COVID de la începutul lunii iunie, cât și retragerea Fibonacci de 61,8% aplicabilă scăderii agresive din februarie-martie antrenată de criza noului coronavirus.

Bursa bate pasul pe loc, după avansul consistent din ultimele săptămâni

Imaginea este în ansamblu una neconcludentă. Nu numai că închiderile au fost divergente, dar în top 10 tranzacționare numa titlurile Electrica (EL), având un declin de 1,72%, până la prețul de 11,45 lei/acțiune, pe transferuri de 1,58 milioane lei au avut deviație mai mare de un procent față de sesiunea precedentă.

În staționare au închis și titlurile Nuclearelectrica (SNN) și Fondul Proprietatea (FP), acestea reunind tranzacți de 6,14 milioane lei și, respectiv 3,14 milioane lei, iar fluctuațiile au fost mici și pentru indicii sectoriali: -0,09% pentru indicele energetic BET-NG și +0,20% pentru indicele financiar BET-FI, ultimul stabilizându-se la nivelul de 41.961,41 puncte.

Turbomecanica, scădere de 30% a profitului net semestrial CITEȘTE ȘI Turbomecanica, scădere de 30% a profitului net semestrial

Piața a fost, totuși, destul de animată sub aspectul volumelor. Rulajul de 48,31 milioane lei (9,98 milioane euro) – incluzând și un transfer special de 2,95 milioane lei de pe segmentul deal cu acțiuni Transgaz (TGN) – a fost peste valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor 3 ani.

Interesul s-a manifestat pe segmentul energetic. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,69%, până la prețul de 29,15 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,46 milioane lei și titlurile OMV Petrom (SNP), în oglindă, s-au corectat cu 0,69%, până la prețul de 0,3620 lei/acțiune, pe o activitate de 4,98 milioane lei. Deprecierea a fost de 0,82% pentru titlurile Transelectrica (TEL) care au închis la prețul de 24,30 lei/acțiune o sesiune în care au adunat volume echivalente cu puțin peste reperul de 1 milion de lei.

Pe sectorul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,33%, până la prețul de 12,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,01 milioane lei și titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar la BVB au avansat cu 0,71%, pe un rulaj de 1,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz